2020-11-03 50 浏览
去維園做運動前 要去天后搵嘢食天后出名多美食店當中 我就挑選黑木亭居酒屋回味家鄉的味道因為日本旅行 遙遙無期啊真係 心都痕埋黑木停裝修 仿日本的居酒屋 以木為主同時open kitchen 可以比大家 睇住師傅製作嘅我選擇坐係師傅隔離 睇住佢燒物 睇見都流晒口水 正係吞口水嘅時候 我既菜終於上嚟啦蟹將軍薯仔沙律賣相非常吸引薯仔一半壓蓉肉一半切粒,既可以保持粒狀口感又有軟綿綿嘅效果加上蟹殼裝住嘅蟹肉同蟹子 完全突顯左海鮮鮮味 加埋雜菜 將沙律嘅層次提升左雲丹燒鮑魚燒海膽為面再配鮑魚 第一次食咁既配搭新鮮又好味海膽既鮮味加鮑魚既咬勁 一次呈現出來當然唔少得日本清酒 調味燒物方面燒白鱔咬落去 肉質必晒出嚟串燒火候控制得非常之好 而且白鱔嘅肉 好結實彈牙又唔腥原條黑豚露荀卷黑豚肉片包住爽口露荀 可以中和燒肉油膩感 食得出露荀既新鮮法式羊仔架2個羊仔架 份量也不少羊架燒得有點焦香 肥瘦適中 肉質細嫩 羶味不重板燒日本產A4和牛扒(120g)A4和牛切成一口牛 方便進食和牛燒得非常嫩滑 鬆軟 而且肉質飽滿食落 油脂非常之豐富 加上配上蒜片令人回味無窮蜜桃烏龍熊茶烏龍茶底加蜜桃果香 爽而消膩最特別
去維園做運動前 要去天后搵嘢食

燒白鱔

原條黑豚露荀卷
黑豚肉片包住爽口露荀 可以中和燒肉油膩感 食得出露荀既新鮮

法式羊仔架

板燒日本產A4和牛扒(120g)
A4和牛切成一口牛 方便進食
和牛燒得非常嫩滑 鬆軟 而且肉質飽滿