店鋪:囍源古早蛋糕 (深水埗)地址:深水埗北河街123號地舖聽朋友介紹過呢間試業咗一個幾月、係深水埗北河街嘅囍源古早蛋糕🍰,話同出面嘅古早蛋糕與別不同,好好食,所以今次專程黎買返幾個黎試下囍源來自台灣淡水,蛋糕以原材料製成,蛋糕師傅以前係五星級酒店做大廚👨🏻‍🍳,相信對整蛋糕都會有一定要求,一個蛋糕焗成2個幾鐘,務求做到黃金底同黃金邊,睇返蛋糕嘅底又真係唔係出面果啲嘅燶底👍🏼,睇黎真係有啲料到另一個特點係佢地有成十八款口味,仲主打低糖少油同無加防腐劑😍,就算有糖尿病嘅人都可以食少量芝士味 $70面頭灑滿芝士碎,而蛋糕亦散佈住少許流心嘅芝士🧀,食前叮返20秒,流心效果更佳,芝士香濃突出,三款味入面最愛❤️奶黃味 $70係茶樓食奶黃飽嘅感覺🤤,中間最多餡嘅地方仲可以食到啲蛋黃渣,口感層次即刻唔同咗👍🏼,值得一試日本紫薯 $75甜甜嘅日本柴薯蓉🍠,對比起其他兩款驚喜就無咁大,只有面頭果層有紫薯餡,如果可以多啲紫薯蓉會更加開心😆,但整體黎講都唔錯蛋糕質地濕潤厚實,口感比較實在,早餐食兩件都可以當一餐😛,放咗係屋企室溫一日都無縮水走樣,抵讚👍🏼
店鋪:囍源古早蛋糕 (深水埗)
地址:深水埗北河街123號地舖

芝士味 $70

奶黃味 $70

日本紫薯 $75

2020-08-02
外卖自取
$75 (其他)