2023-04-07
黃金海岸一直都比人浪漫嘅感覺,今次介紹嘅呢間餐廳就正正喺黃金海岸沙灘旁邊,飽覽海灘同大海嘅景色🎑 聽店員講,成日都見到人係海灘上求婚,真係一啲都唔意外🤣.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懶人先睇總結.❀食物:本來以為得個樣😂,但真係好高質性價比超高!市區的話絕對唔只呢個價錢🥺.❀服務:店員叔叔好抵讚好細心!例如我哋坐outdoor加上落雨難免會有蚊,佢即刻拎蚊怕水同蚊香比我哋!而且上菜節奏掌握得幾好,一道接一道~ 服務好加分💯.❀環境:outdoor環境正對沙灘同大海,日落時分真係冇得輸🌅 我哋呢餐飯由天光食到天黑,你哋又中意日頭定夜晚嘅風格呢~❀價錢:有幾款Set Dinner,今次試咗兩款~👉 4 course set dinner A $298 p.p.👉 5 course set dinner B $398 p.p..✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.🎈Appetisers👉 秘製三文魚凱撒沙律 (Set A)好多Parmesan cheese,好濃郁嘅芝士味~.👉 法國鵝肝慕絲多士 (Set B)作為前菜嘅鵝肝係冷
✒懶人先睇總結
❀價錢:有幾款Set Dinner,今次試咗兩款~
✒有興趣再詳細睇
🎈Appetisers
👉 秘製三文魚凱撒沙律 (Set A)
好多Parmesan cheese,好濃郁嘅芝士味~
👉 法國鵝肝慕絲多士 (Set B)
作為前菜嘅鵝肝係冷盤,中間夾雜着火箭菜同紅菜頭汁洋蔥絲,大大減輕了鵝肝嘅油膩感!
👉 香草蒜蓉牛油焗法國田螺 (Set B)
從來都唔會出錯嘅焗田螺😋 香草蒜蓉味超香,醬汁流落薯蓉到係perfect match👍
👉 黑松露香檳忌廉汁煮南非鮑魚
呢個係Openrice訂枱送的!友人表示成晚最中意食呢一道🤣 好少見鮑魚用忌廉汁配搭,但其實出嚟個味道都唔錯。而且鮑魚煮得剛剛好,非常軟冧又煙靭👍👍
🎈Soup
👉 匈牙利牛肉湯 (Set A)
味道同羅宋湯差唔多,不過相比羅宋湯牛肉味重好多。
👉 意大利白松露忌廉湯 (Set B)
好香嘅松露味!
👉 蒜蓉包
跟湯呢一個蒜蓉包我真係要大讚😍 法包通常都好硬,但呢一個係外脆內煙靭!👍👍👍
🎈Mains
👉 香煎格陵蘭深海比目魚配白酒香草忌廉汁 (Set A)
比目魚本來就係油脂感比較重少少,所以肉質嫩滑呢一點就毋庸置疑。加上魚皮超香脆,很好吃👍
配菜方面有蘆筍、甘筍同薯仔。甘筍超甜,好食到我偷埋朋友仔嘅甘筍嚟食🤣
👉 烤美國安格斯西冷牛扒配紅酒燒汁 (Set B)
相比目目魚我更中意牛扒。我哋order咗再五成熟,切開係剛剛好的嫩粉色!
配菜方面就同比目魚一樣~
🎈Desserts
有慶祝活動記得要提前同店員講🤣 我哋當日嘅甜品係心型嘅心太軟配雲呢拿雪糕 及 朱古力慕絲蛋糕。旁邊嘅朱古力醬仲畫成心形,更加增添一層浪漫嘅氣氛❤️
✒其他小資訊
👉訂位:Openrice
👉優惠:經Openrice訂座消費滿$600送香檳黑松露煮南非鮑魚!