2010-02-11 1144 浏览
去了黄竹坑办事, 然而南朗山道熟食市场已经食到闷. 附近呢, 工厂大厦不少, 不食大排档, 就入黎呢D饭堂, 快快趣.一行入去, 友善的大叔已经大叫 "师父, 埋边坐" 发觉他总爱叫男的做师父, 而有女既入黎就叫佢做靓女. 他再过黎问我 " 师父, 食乜呀". 我看看墙上大字报, 找出是日快餐, 其中一个是梅菜扣肉. 就方面快捷而且应该好味, 加多一杯用Black & White 冲既奶茶, 盛惠$28. 非常之经济.先来的是奶茶, 伙记哥仔说要俾钱先, 没问题. 再看一下收银处, 原来是先付款的. 现在在家习惯了无糖奶茶, 出到黎饮番港式奶茶, 想不多加糖, 但始终味道太浓, 虽奶香极重, 但仍有少许苦涩味, 加糖饮, 中和一下, 才是港式奶茶的好味道.梅菜扣肉饭, 如图, 一看便知这并非扣肉, 只是一个卤水腩肉. 梅菜几香既, 而且浓味既扣肉汁用来捞饭, 一流王极. 唯一不好的, 就是块肉, 不是正宗的扣肉整法. 不过, 少了肥肉, 口感要健康D既.快快食完, 回公司去, 搞好D事之后......下班最重要.