2021-01-01
💛💛💛阿四車仔麵💛💛💛好趕時間所以喺旺角搵間車仔麵快快脆脆食Lunch。環境大,放到好多枱,唔洗點等位。食物嘅種類都好多,麵款九樣,湯底五款,餸就分咗唔同價錢有唔同嘅料。值得一提嘅係下午茶餐非常之抵,$35就已經有一麵加有三個餸,啱晒啲想快食又想平嘅人。我哋總共買咗兩碗加一款小食🥳。第一碗——嗌左冬菇、溏心蛋、炸墨魚卷、加咗$3既稻庭烏冬、沙嗲醬。冬菇 $11,非常之厚肉,本身以為咁厚肉嘅菇一定唔會淋,又或者唔會入味,食落去點知完全無以上既問題,煮到爽爽地淋淋地,100%好食🥳。溏心蛋 $11,估唔到係中式嘅車仔麵舖都嗌到溏心蛋,多數都只係滷水蛋。食落去真係溏心既,裏邊嘅蛋汁撈既個烏冬好好食😚。不過有少少咸,已經同店長反映左!炸墨魚卷 $12,好好食😍!一份總共有兩條,感覺上係啱啱炸起,熱得黎又唔會感覺好熱氣。墨魚好彈牙,鹹到適中。我諗我下次會嗌小食,因為2條唔夠喉,好食😚。稻庭烏冬 $15,額外加錢既稻庭烏冬同平時嘅烏冬真係有分別,食落去唔會話似噹噹嗰啲垃圾烏冬咁,佢唔會咬落去淋身一舊麵團咁樣。相反佢好彈牙😍。因為我唔想晒食物,所以嗌左少麵,實際上會多啲😎。湯底沙嗲醬,唔辣,好香,正
湯底沙嗲醬,唔辣,好香,正!
第二碗——蘿蔔、牛腩、滷水雞翼、油麵。
蘿蔔 $10,非常大舊,本身以為咁大舊蘿蔔一定唔入味同唔會煮得淋。點知佢好入味同埋食落去都好淋,又無渣。不過始終覺得佢切細舊啲比較好,話晒一舊都好似成個細既女仔拳頭咁🧐。
牛腩 $12,食落去唔會話好大舊咬極都唔爛咁,反而佢切得細細舊好容易入口。唔好以為佢細細舊就比唔足份量,其實佢無偷工減料,一樣有好多牛腩。味道方面都入味嘅,同時唔會過鹹🤓!
瑞士雞翼 $10,正正常常,如果諗唔到食咩,嗌佢就一定無死😊。入味,唔會太鹹。幾欣賞佢依到既調味。全部都唔會話太鹹或唔入味,讚🥰~
油麵 $12,我唔係食開油麵,所以唔太清楚油麵係點。男朋友話油麵好似唔係咁樣😂😂😂。
免費菜脯,香得黎唔算好辣,見佢嘅形狀好正正方方,唔會係碎濕濕,唔似係醃咗好耐/食咗好耐嘅菜脯。男朋友話好正好正🥰。
湯底腩汁+辣醬,湯底普通,無沙嗲醬咁好食😂。
咖哩魷魚 $22,幾鍾意佢嘅份量唔係好多,可以食多啲餸,唔會話就咁食個麵就已經飽左。食完碗麵,我哋嗌左一份咖喱魷魚。都係個句啦,調味岩岩好。好入味,好爽,食落去唔會有渣,唔會咬得好辛苦🥰。
樽仔奶茶 $18,飲品方面我地飲咗一個樽仔奶茶,樽仔奶茶唔算話好甜,最緊要係冰凍,一路食熱辣辣嘅麵,飲住奶茶好正🥳。
埋單$133(無加一)