店家的車仔麵真係好多選擇,我睇住張車仔menu, 好似樣樣都好想食咁,😜我數過有成7種湯底,餸都有超級30幾款, 即刻有選擇困難症,我個friend 對我實在太好喇,為咗俾我可以食多D唔同款式嘅嘢,所以選擇share食個麵,跟住就點店家不同的小食,滿足吓我嘅好奇心! 🔮自選湯麵   $41 (兩餸)朋友勁推介老牌沙嗲湯底!上菜時見到個湯嘅色水都睇得出好有味道!未食麵先飲湯!嘩,好正,沙嗲湯頭不但濃郁,還有微微的花生醬香味,微微辣啱哂我! 🔸️滲滲麵滲滲麵唔係到到都有得食,其實滲滲麵即係油麵+米粉,一次過可以食到兩種麵,口感特別!有D似我以前去新加坡旅行時,都食過當地嘅local都係咁整喇沙的 🔸️牛筋+猪大腸 牛筋以腩汁鹵水炆得入味而軟腍,猪大腸也很腍身無騷味, 兩樣都同個沙嗲湯好爽呀! 🔮冰火魷魚 (小辣)    $48魷魚入口超爽呀!廚師將魷魚浸在自家既秘製辣汁超過半日,好讓可魚身吸引辣汁嘅味道,以冷盤形式奉上,魷魚不但入味而爽脆彈牙!冰火之感,越食越辣,越辣越想繼續食呀!推介!👍 🔮金牌蝴蝶腩  (猪)$48蝴蝶腩即係我地食日都聽到嘅隔紗或猪肺綑位,此腩位位於橫隔膜附近,會有一塊隔間

🔮自選湯麵   $41 (兩餸)

🔸️滲滲麵

🔸️牛筋+猪大腸

🔮冰火魷魚 (小辣)    $48

🔮金牌蝴蝶腩  (猪)$48
蝴蝶腩即係我地食日都聽到嘅隔紗或猪肺綑位,此腩位位於橫隔膜附近,會有一塊隔間肉相連兩邊肺葉和猪肚的位置,間隔肉位有薄軟膠質,口感爽滑不韌,肥瘦適中,喜歡食膠質嘅我,真係情有獨鍾!
蝴蝶腩不但入口軟腍,腩肉間又有少少膠質感,且炆得十分入味!而且廚師亦故意將腩肉切到大大舊,咬落更有口感,份量亦不少

🔮脆炸韮菜餃  $38 /6 粒
標榜自家手造, 餡料勁多,咬落外皮香脆,有爆餡韮菜feel,韮菜迷必試呀!

🔮自家製手工辣菜脯   原價$50 (食滿$50可加$20換購)
本來只係為食試吓放係枱面個辣菜脯,點知一食愛上,好好食,雖然對我來講真係好辣,但係真係超惹味呀!勁好送飯或麵,所以我埋單時順便買番一樽俾我屋企個大少試呀!推!

店家食物真係經濟實為又好味,難怪我地唔係飯市來都坐滿,又好多人等外賣!小店除咗車仔麵,仲有海南雞飯和其他惹味小食,見到網上食評都給讚的,等我下次去開呢邊做嘢都過來食先!
冰火魷魚
2022-10-25