一人火鍋都幾方便🫕,又可以自己揀自己湯底唔洗爭。最近見黃埔依間新開一人火鍋店相當貼心💕,可以選擇配料份量,又幾抵食,米線🍜和白飯🍚仲可以任食,湯底選擇亦唔少,決定試一試。多款精緻的六宮格套餐🍱,每格都擺放不同配料,可以選擇跟配烏冬🍜和泡菜,仲可以自選火鍋湯底🥘。火鍋湯底有十款,包括沙巴島魚湯底、蕃茄濃湯🍅、麵豉湯等,比較特別的有花膠湯底、薑母鴨湯🦢。🍽️ 正正經經配料有海蝦🦐、魷魚🦑、魚片頭、是令魚片🐟、自家製炸腐皮和雞髀菇🍄。🫕海鮮搭配泰式冬陰功湯底🫕最好不過,湯底本身都有蜆肉、青口🦪等海鮮配搭。🍽️ 勤勤力力依座橋架勢十足,擺放了五款牛肉🐂,肥瘦牛肉都有,份量都不少,非常適合食肉獸包括:A4黑毛和牛、安格斯肥牛、牛五花、牛横隔膜、牛舌,跟配菜一份。我特別喜歡牛橫隔膜和牛舌👅,有嚼勁亦重牛肉味😋。🫕老攤酸菜魚湯底酸菜魚🐟湯底好足料,裏面有不少魚片,酸酸辣辣🌶️幾開胃。另外單點火鍋配料,配料選擇亦多,包括:肉類🍖、菇類🍄、丸餃類🧆、蔬菜🥬、海鮮類🦞等,同樣可選一份或半份,亦有燒物🍢、炸物類🍘和甜品🧇供應。🙋🏽‍♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebi

🍽️ 正正經經

🍽️ 勤勤力力

我特別喜歡牛橫隔膜和牛舌👅,有嚼勁亦重牛肉味😋。

🫕老攤酸菜魚湯底
酸菜魚🐟湯底好足料,裏面有不少魚片,酸酸辣辣🌶️幾開胃。

🙋🏽‍♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebigeater 🙆🏽‍♀️