2023-11-04
今日去黃埔探望叔父,晚上一齊去祥榮餐廳,餐廳係港式茶餐廳老字號,我小時候叔父經常帶我嚟食,今日再重臨,環境已經不再,叔父話餐廳重新裝修過,食物多元化,除咗好味,重係大碟又抵食!港式扒餐奉送餐湯、餐包和熱飲。轉凍飲只需加3元,特飲加12元,其他主食亦會奉送餐湯和熱飲。餐湯有忌廉湯、羅宋湯、老火湯選擇,我哋比較喜歡忌廉湯,口感順滑,味道香甜濃郁。美式雜扒,雜扒本身有豬扒、牛扒、雞翼、腸仔、煙肉,因為叔父唔食牛,餐廳將牛轉做雞扒,食材用鐵板熱辣辣盛載上枱,倒入濃郁的黑椒汁,立即發出吱吱聲,並且香味四溢。豬扒和雞扒煎得香口,肉質都好鮮嫩,沾滿黑椒汁十分惹味!肉絲炒麵,滿滿配料的一碟肉絲炒麵好有鑊氣,麵底做到脆卜卜,於炒麵上淋上肉絲及醬汁,不僅口感層次多,味道也很夾,真的是百吃不厭。特飲紅豆冰:紅豆大粒得嚟又起沙,質地軟腍,配上香滑花奶,香甜可口,用上高杯盛載甚有懷舊感!凍檸茶:茶味香濃,檸檬清香冇澀味。甜度適中。西多士,來到茶餐廳一定少不了邪惡的西多士。即叫即做,切開炸至金黃的西多士,入面有一層花生醬,淋上糖漿,加上牛油後的香甜氣味;放入口中,甜香可口,口感香脆鬆軟。
凍檸茶:茶味香濃,檸檬清香冇澀味。甜度適中。