2019-02-18
上星期與朋友經過鳳攸南街,發現一間環境外觀不錯嘅西餐廳,把心一橫便走入去嘗試。後來先知,呢間野係元朗同荔枝角都有唔同名既分店。(ALDOU & ULYSSA)餐廳佈置雖看似簡單,但甚有情調。當晚我們選擇門外的位置,環境清幽寧靜食物款式十分多元化,結合西方和泰國菜式。我哋點咗個個$388套餐,前菜包括煙三文魚凱撒沙律、兩份餐湯。主菜我哋加錢點咗帶子北寄貝墨汁意大利飯同埋蜜糖焗德國豬手配燒鮮菠蘿片,最後我哋加錢點咗一杯Green Tea Latte 同埋一杯芒果乳酪沙冰。等咗冇耐就先奉上餐湯:南瓜湯。 令人出乎意料之外是即使普通一客餐湯,亦能反映廚師的細緻、花心機裝飾擺盤。餐湯入口盡是濃郁的南瓜味,值得推介。緊接是平時鮮有機會食到嘅彼德包。彼德包搭配油醋汁,熱哄哄、 酸酸地,令人開胃同精神為之一振。煙三文魚凱撒沙律:沙津汁味道適中、蔬菜新鮮清爽。最讓人期待係晚餐兩個主菜。 蜜糖焗德國豬手配鮮菠蘿片份量十足、絕無欺場。豬手外層塗上蜜糖,味道分外香甜和脆口,肉質鮮嫩,容易切割,兩個人食份量十足。最令我們驚喜的是拌碟的鮮菠蘿片,既甜且多汁。另一個主食係帶子北寄貝墨魚汁意大利飯。 同樣,廚師細心裝
食物款式十分多元化,結合西方和泰國菜式。
飲品同樣十分有心思。Green Tea Latte 的拉花好精細,綠茶味十分濃郁。
芒果乳酪沙冰的感覺十分清新, 清涼嘅感覺作為飯後甜品十分適合。
最後呢餐五百蚊有找,真係抵食又好食、滿載而歸! 舖頭雖然細細地但五臟俱全:食物既有水準、裝飾又有特色,十分享受!