2019-01-20 142 浏览
好耐冇食麻辣,但又唔想食大路野。今日咁啱經過依間麻辣茶雲吞,即便入去試一試!我地叫手撕雞擔擔麵、秘製麻辣撈麵、韮菜餅,雙拼雲吞同一杯海鹽青檸茶。手撕雞擔擔麵麵身爽口彈牙,湯底亦充滿麻香。中辣都唔算好辣,湯底非常香濃。雞肉嫩滑好食,整體配合得相當好。麻辣撈麵就比擔擔麵辣,麵身乾爽。醬料唔單麻辣,咸香味同酸味配合成非常惹味嘅醬料。我地加配左腩肉,同撈麵都非常配合。韮菜餅非常香脆,脆卜卜嘅炸皮包住大大份嘅韮菜豬肉。啖啖韮菜,非常過癮。鐘意食韮菜嘅朋友不妨試下。雙拼雲吞包括粟米豬肉同薑汁椰菜豬肉雲吞。雲吞大小適中,皮薄多汁。蔬菜豬肉嘅比例剛好。薑汁能夠帶出其他食材嘅鮮味,加埋香濃嘅麻辣湯底,非常推薦!海鹽青檸茶嘅鹽味比較出眾,但唔會太咸,非常清新。清新嘅檸茶中和口腔入面嘅麻辣味道。作為餐後飲品非常出色。

2019-01-19