2017-02-19 510 浏览
下午茶時間黎呢頭搵食, 附近已經有三四間米線, 競爭都應該幾激烈...我就求其憑直覺入左這間雲貴川風味! 這間米線落單係自己在落單紙上面圈的, 我就叫個麻辣雞肉米線啦, 湯底要麻辣湯底, 因為第一次黎食, 叫個小辣穩陣一D先. (其實仲有小小辣)..跟住無幾耐就黎到了...一開始見到成碗咁紅卜卜打咗個突..心諗有D驚自己會食唔到...好似超辣咁...(但明明我只係叫小辣咋喎!)...不過好彩...食落又唔係真係咁辣..嚇得我...麻辣湯底幾香, 味道幾夠"麻", 麻辣雞肉幾好食, 望落好深色似係"滷"左一段時間, 都幾入味! D雞肉係雞扒切出黎果D肉, 唔係譚仔果D好鞋既雞胸肉, 入口都較嫩滑, 我鍾意!米線唔算十分彈牙, 但唔係淋patpat,  口感可以. 要彈既係..我圈左"多芽菜", "多韭菜", 但其實我覺得份量同平時食第間都差不多...可能呢間本身係比好少卦...碗米線亦都比較油...另外, 米線份量少左D, 再多啲就好喇! 下次有機會都會試多次!
2017-02-08
下午茶