2009-05-30 22 浏览
老友由阿布達比老遠工幹回來,幾個月無見,呢晚先到老尖飲兩杯之後再等埋友人放工一齊來愛文生吃飯﹗呢度燕京最平,15蚊支,未坐低都已經叫定兩支,吹水點可以無啤酒助興﹗先來椒鹽魷魚,脆漿夠薄,吃落香脆,魷魚未算濃香卻彈牙爽口,佐酒不錯﹗再來灼東風螺,$60碟都有三四十隻,也是慢慢挑挑吃吃,肉質是新鮮實淨,但不知是否來貨關係未有平日吃到的鮮甜。小炒王材料有韮菜、土魷、蝦乾及菜鋪等,夠惹味炒得亦有鑊氣卻未算乾身。香煎芙蓉蛋味道著通材料亦不算多,茶記比他還要做得好﹗最後來個楊州炒飯作結,呢個反而簡簡單單用料夠多啖啖有蝦又乾身,有飯落肚自然飽哂。本來都好好地,可惜最後佢調我地出去向馬路的地方坐,看到幾個阿姐在用三盤水洗碗,真係睇到眼都突,明明最後過水的一盤好應該開足水喉卻用極都係0個盤水,即係話之前成碟泡係咁易放入去過一過又再用來上碟,無咩可能洗得淨﹗其實大排檔食飯有幾乾淨大家心照,不過眼不見為乾淨,眼見則總有點戚戚然吧﹗

香煎芙蓉蛋味道著通材料亦不算多,茶記比他還要做得好﹗