2018-06-07
深水埗西九龍往續領車牌後,見到間鹵水專門店, 入去試試,老闆好熱誠招待,坐底再望吓牆上掛滿招牌菜式,仲有好多與客人嘅照片,心想呢間店舖菜式應平靚正。鹵水拼盤鹵水拼盤相當有睇頭,大大碟內有鹵水鵝, 五花腩肉,大腸,鵝腎,豬頸肉,生腸,鹵水蛋,墨魚片,鵝血片,紅腸,豆腐,仲有花生,大豆芽菜,墊底, 各樣嘅食材都好淋滑,其中鵝血片喺鹵水店好少有,極滋味。是一道送酒嘅好佳餚。蠔仔粥蠔仔粥大大碗,二人份量,飯粒軟滑,加上蠔仔大大粒,配上肉碎,方魚,香蔥,少許芹菜碎,味道啱啱好。白飯魚煎蛋白飯魚煎魚蛋簡直有驚喜 ,大大條白飯被蛋漿煎都香滑,唔太脆, 咁先品嚐到白飯魚嘅鮮味,蛋嘅香滑,最啱我嘅胃口。韮菜稞 韭菜稞,可能喺煎關係,皮太油膩兼有啲硬,呢個小食有啲失望。下次叫個蒸韭菜稞,可能味道好一啲。最後都要讚吓老板真的好笑容, 待客賓至如歸。整體呢菜館都算價錢公道,可以再去試吓其它菜式
鹵水拼盤
蠔仔粥
白飯魚煎蛋
韮菜稞
韭菜稞,可能喺煎關係,皮太油膩兼有啲硬,呢個小食有啲失望。
下次叫個蒸韭菜稞,可能味道好一啲。