2022-06-13 200 浏览
原本同朋友谂住去荃湾另一间cafe食层架tea set 但系咁啱个日冇 所以我地就search下同区有边到可以食到 一search就见到deer kitchen 望落都ok 我地目标系食tea set 所以一坐低就毫不犹豫拣咗「英式下午茶」 $288 两个人 (加一服务费)再包2杯嘢饮 都几抵😍先讲tea set  total有11样食物😋侍应小姐好细心提醒我地要由上食落去😍最上系scone同烟三文鱼酸忌廉脆饼 scone佢有提供果酱同cream 但cream比得好少😢得手指尾咁多😢😢两个人就要就住就住咁分 不过scone上枱就仲热嘅👍🏻不过就有少少湿得济 唔算难食唔算好食 正正常常 烟三文鱼酸忌廉脆饼就相对好食 所谓嘅脆饼就系薯片 可能摆得耐咗 有啲淋😥😥

之后我地就食用杯装住嘅冷盘 鸡尾酒虾🫢呢个虾就非常之神奇 明明个杯有酱(应该番茄酱?)😂😂但系偏偏只虾就冇沾到任何酱😂😂不过好彩我唔食番茄酱 所以影响都唔大🤣不过如果钟意食酱嘅人就会无奈啲😥虾都新鲜嘅 口感弹牙 味道就系一般虾味 冇鸡尾酒味(可能系酱到?)🤔🤔跟住我地就食炸物 有单骨鸡翼、明太子蟹肉酥盒同炸鱿鱼须 三样都好食👍🏻
英式下午茶

跟住我地就食炸物 有单骨鸡翼、明太子蟹肉酥盒同炸鱿鱼须 三样都好食👍🏻👍🏻不过单骨鸡翼同炸鱿鱼须数量就少咗啲😿单骨鸡翼2只 即系得一只完整鸡翼 炸鱿鱼须都系每人2-3条左右 唔系奢求食到好饱 但系可以比多少少😅😅得摄牙罅嘅感觉🥹
最低嘅甜品我地就比较唔满意😞😞泡芙得一件、 焦糖炖蛋得一件、冬甩又得一件 两个人都唔知点分🥺🥺如果其他都系分2件 其实宁愿佢从一而终都系分就2件😞😞咁食个阵冇咁狼狈 除咗焦糖炖蛋比较好食同冇甜咪嘅冬甩 其他甜品都比较甜🥶🥶系焦糖个种死甜 可能钟意食甜嘅朋友会钟意 但我同友人就不敢恭维😣😣
我地嗌咗两杯咖啡 一杯系焦糖咖啡 (caramel latte)一杯玫瑰鲜奶咖啡(rose latte)两杯嘅共通点都系杯面嘅泡泡都打得好厚实 唔系唔好😳😳系唔太啱口咪🫢另外咖啡都偏甜 但至少rose latte系饮到玫瑰味 咖啡味唔重 同连锁咖啡店嘅咖啡差唔多 所以我会推荐饮花茶👍🏻因为最低层嘅甜品真系好甜 加埋好甜嘅咖啡 好腻🥶🥶
Caramel Latte
Rose latte
Overall嚟讲 佢嘅咸食系好食过甜食 即使系星期六嘅下午茶都唔多人 即使佢讲得90分钟用膳时间 坐多阵都冇人赶 几适合放假同朋友倾下计 食个平平地嘅tea set☺️☺️

特别一赞 佢有个好大嘅落地大玻璃 采光几好 几舒服😍😍👍🏻
2022-06-11