2018-03-07
試過無數間餃子店, 京城始終都係我心目中嘅No. 1作為佢嘅忠實食客, 我已經唔記得自己嚟過幾多次, 只知道佢所有口味嘅餃子我都試過曬好食嘅餃子一定係餡靚, 但就唔一定皮薄啦, 北方水餃本來就係皮厚, 而呢度嘅餃子最吸引我之處, 正正就係佢紮實嘅水餃皮!!! 佢地嘅水餃皮厚度適中, 煮透後軟滑同時帶點韌性, 將餡料同肉汁完完全全鎖喺餃子内。各款餃子之中, 最得我歡心嘅係三鮮餃 & 粟米鮮肉餃。三鮮餃內餡相當飽滿, 有原隻蝦仁, 豬肉同韭菜。 蝦仁爽口彈牙, 豬肉肥瘦適中, 夾埋韭菜, 簡直係絕配。餃子內充滿肉汁, 鮮甜味美粟米餃係我最愛之中嘅最愛, 相對三鮮餃, 粟米餃食落就清甜一啲, 一口咬落去, 爽甜多汁嘅粟米粒喺口中爆開, 混合湯汁同嫩滑豬肉餡, 口感就是不一樣!!!!
各款餃子之中, 最得我歡心嘅係三鮮餃 & 粟米鮮肉餃。
三鮮餃
三鮮餃
餃子內充滿肉汁, 鮮甜味美
粟米鮮肉餃