2025-07-10
今次同朋友去鯉魚門玩,日落超級靚,呢間餐廳仲可以出去同日落打卡🌄試咗個「尊貴海鮮套餐」($449/位),逐樣同大家解剖下! 大黃奄蟹:成隻手掌咁大,蟹蓋爆膏!金黃色嘅蟹膏濃到似流沙包咁,蟹肉鮮甜得嚟帶淡淡海水味,啜晒d汁先捨得食肉🦀野生琵琶龍蝦:唔同普通龍蝦,肉質超彈牙,蝦尾肉一梳梳咁起出嚟,超級鮮味,可以連豉油都唔洗蘸🦞秘製南非乾鮑:淋得嚟有咬口,中間微微溏心,醬汁入味!加拿大海虎蝦:蝦肉爽脆,蝦頭爆膏,記得啜埋個蝦頭🤭韓國釜山鰻魚:皮蒸到微微起膠,魚肉一瓣瓣咁,油香超濃但完全唔腥,蘸少少wasabi鼓油,味道更上一層樓💚韓國大元貝:貝柱厚過五蚊銀,蒸完唔縮水,咬落去爆鮮甜汁液,大元貝仲要配埋用蟹膏自家製醬汁,食到舔舔脷👅黃金翡翠螺:螺肉大粒到凸出殼,用牙籤一挑就成舊出嚟,爽口得嚟帶少少韌勁,海水味超濃🌊韓國珍珠蠔:蠔肚飽滿到瀉,勁鮮甜,完全冇金屬味🦪因為當天冇青口,所以轉左蟶子俾我哋:蟶子超級鮮味,蘸少少蒜蓉豉油完美😍海鮮粥底:吸晒成鍋海鮮精華,粥底綿滑,裡面仲有蟹肉絲同蝦油香,我忍唔住食左三碗🙂↕️有機蔬菜籃:蔬菜新鮮,吸少少海鮮汁已經好夠味🥬椰汁燉雪燕:最後仲有甜品作結,椰香
試咗個「尊貴海鮮套餐」($449/位),逐樣同大家解剖下!
秘製南非乾鮑:淋得嚟有咬口,中間微微溏心,醬汁入味!
加拿大海虎蝦:蝦肉爽脆,蝦頭爆膏,記得啜埋個蝦頭🤭
韓國珍珠蠔:蠔肚飽滿到瀉,勁鮮甜,完全冇金屬味🦪
有機蔬菜籃:蔬菜新鮮,吸少少海鮮汁已經好夠味🥬
椰汁燉雪燕:最後仲有甜品作結,椰香清甜唔膩,雪燕有咬口😍
總結:每樣海鮮都睇得到店舖海鮮係超級新鮮,店員蒸嘅時間拿捏準確,$449呢個質素真心抵!