2020-11-15 56 浏览
今日同男朋友去咗尖沙咀覓食,搵到一間質素相當唔錯嘅丼飯,好彩有book位!👍🏻正當我哋煩惱緊有咁多款丼飯可以揀邊款嗰陣,見到有一個季節限定丼,緊係要試吓當季刺身啦!秋刀丼🐟我同男朋友都未食過秋刀魚刺身,估唔到咁嫩滑,重有魚油甘香味,果然係當季刺身!😍另外重有三文魚、油甘魚、牡丹蝦、赤貝、海膽同三文魚籽,好豐富。男朋友最鐘意食油甘魚,肉質肥美甘甜,而我鐘意海膽,好鮮甜。👍🏻每碗刺身丼飯都會跟味噌湯,我地將其中一碗加咗$28升級做𩶘魚湯。魚湯煲到奶白色,非常濃郁,好鮮甜,重有濃濃嘅骨膠原,正!海之幸丼🦐呢碗丼飯有好多刺身,色澤鮮艷,好新鮮!有中拖羅、赤身、松葉蟹肉、牡丹蝦、深海池魚、三文魚籽,滿足哂我想食唔同刺身嘅願望。😆中拖羅肥美,油脂分佈比較平均,唔會太重油膩感。而松葉蟹肉非常鮮甜,值得一讚!免治雞肉棒🥰雞肉棒外層燒得非常香口,餐廳使用雞軟骨同雞肉絞碎做串燒,所以好有口感。

秋刀丼🐟

海之幸丼🦐