2021-06-18 67 浏览
光顧過雲壽司位於銅鑼灣分店,對佢食物質素有信心,而且價錢公道。今日到中環消遣前,決定再度光顧雲壽司,不過今次就係中環分店,最後果然無令我失望。餐廳面積比較細小,但依然設有BAR枱同卡位供客人上座。成間餐廳目測只有10-15座位,但當日亦有三位師傅座陣,故此食物好快新鮮上枱。▪️ 三色丼三色丼材料包括海膽、帆立貝、三文魚籽。海膽鮮甜濃郁,絕無腥臭味。帆立貝入口軟滑,味道清甜。三文魚籽咸香味濃,唔需要添加醬油都非常夠味。▪️ 北海丼北海丼材料包括吞拿魚腩、油甘魚、赤貝、牡丹蝦、三文魚、三文魚籽、海膽。吞拿魚腩油脂分佈均衡,油香美味。油甘魚魚味清鮮,口感柔滑軟身。赤貝爽口有嚼勁,味道濃厚。牡丹蝦極為鮮甜,蝦味入口回腸蕩氣。而三文魚籽、海膽如同三色丼所提到一樣出眾。補上餐牌

▪️ 三色丼

▪️ 北海丼