2016-10-06
同事食完水上人讚不絕口,我又一向鍾意食海鮮,咁就上個星期去咗尖沙咀分店試下。呢度海鮮有套餐揀,每位$398/$498/$598(兩位起),雖然無得自己選擇想食嘅海鮮,但係比單點價錢便宜好多,唔使驚食食吓會食得太貴,超咗預算。我哋兩個就決定要一個$398套餐,共有6款海鮮,加一碟肉,一款菜,最後仲有個南瓜豬筒骨粥。我最鍾意食龍蝦,呢隻波士頓龍蝦(半隻)肉質好彈牙,而且好多肉,食來啖啖肉,好有鮮味。珠江奄仔蟹(半隻)好正,完全係『爆膏』!而蟹肉肉質都好緊實,唔易散開,其實就咁清蒸已經可以發揮到係蟹嘅鮮味,好味!黑松露蒸元貝(1隻)大大隻,元貝大隻豐厚,加上黑松露醬更加多咗一份香氣和惹味。欣賞侍應嘅時間控制好好,元貝唔會煮得過老變韌。貴妃蚌(1隻)、鑽石蜆(3隻)、花蛤皇(3隻)味道差不多,但係全部都鮮味十足。食咗咁多海鮮都有啲飽飽地,但係呢個怪味禾豚肉(2兩)卻令我精神為之一振,因為味道確係特別,原來係豚肉加上沙茶醬,估唔到兩者味道夾埋都幾配合,味道好惹味,豚肉都好嫰滑唔鞋口!不過份量就少咗啲,每人只係得3小片。然後侍應上咗一籠菜心,菜心無任何調味會略嫌單調,可以自己出去拿配料和醬油。最後