2023-10-02 27 浏览
今日經過鰂魚涌,見到呢間海鯛魚湯專門店,件幾得意,所以入去試吓。環境舒服,座位相隔闊落,而且感覺乾淨。本身諗住去食拉麵,點知好多都係烏冬同埋配菜唔會有得揀叉燒或者燒肉,反而係同魚湯夾得好啲嘅海鮮,例如魷魚,魚片生蠔等等。海鯛魚片湯烏冬($77)加zero: 魚片份量幾多,都有6-7塊 ,食落唔算太滑。配菜有豆腐卜雲耳同埋少許紫菜,魚湯奶白色,飲落去好鮮甜,食得出係用咗好多,如果去整嘅。烏冬亦都好滑,份量都幾多,食完一個女仔都應該會覺得好飽。魷魚筒鯛魚湯烏冬($87)加提子汁: 魷魚筒有5-6塊,自己覺得呢一個好食過魚片,每個魷魚筒都有好多膏,食落同魚真係好夾,大家帶出大家嘅鮮味。串燒牛脷($28): 原來除咗湯烏冬之外亦都有唔同嘅串燒,叫咗兩串平時必點嘅,牛脷同埋雞翼。牛脷厚身,食落唔會燒得過火中規中矩。鹽燒雞兩節翼($38): 鹽燒雞翼燒得好脆,同樣都係即叫即燒,皮脆肉嫩,亦都保留左肉汁,幾好。總結:本身冇諗過魚湯專門店呢一個概念,始終香港地大多數都係食豬骨拉麵為主,點知食完之後又覺得幾好喎,最重要嘅係佢夠平,而且食物質素都算高,又坐得舒服,唔錯。