2023-06-12 210 浏览
以前系红磡读书,每次经过十和田都想去试下,到依家大左再经过,终于有机会试下三文鱼刺身我真系一个三文鱼狂热嚟嘅,鱼生基本上只系会食三文鱼~依度一份三文鱼刺身只有三旧,但每旧都系厚切!可以见到三文鱼油脂分配好平均,入口即化!烧明太子鸡翼烧明太子鸡翼一份就有两件,鸡翼烧得岩岩好,脆身鸡皮十分可口~鸡翼拆左骨,然后酿左明太子入去~ 食落一大啖肉,再加上微辣嘅明太子,十分惹味!火炙左口鱼边丼友人叫左一份火炙左口鱼边丼,满满一碗铺上火炙左口鱼边,再加上画龙点晴嘅海胆,鲜味up!左口鱼边每块都火炙过,有焦香嘅痕迹~ 入口油脂感非常重,本人就觉得有dd腥,友人就话咁先系左口鱼边嘅精粹!而旁边嘅海胆虽然只有少少份量,但可以平衡左口鱼边嘅油腻,亦令到整个丼口感层次更丰富同时食得出海胆嘅鲜味~吉烈生蚝汤乌冬吉烈生蚝就不过不失,吉烈生蚝炸粉唔算厚,食落松脆,亦食到少少蚝鲜味~汤乌冬就普通一碗日式汤乌冬,如果乌冬再弹牙d就更好!以日式居酒屋黎讲,十和田都算系质素中上,如果想去靓少少嘅日式餐厅,都会再考虑~

三文鱼刺身
可以见到三文鱼油脂分配好平均,入口即化!

烧明太子鸡翼

火炙左口鱼边丼

同时食得出海胆嘅鲜味~

吉烈生蚝汤乌冬

汤乌冬就普通一碗日式汤乌冬,如果乌冬再弹牙d就更好!