2021-02-02 77 浏览
响香港想搵一間主打羊肉湯麵的店舖着實不多,但在觀塘及佐敦就有一間:雲南啊老表黑山羊湯鍋米線,未食已經覺得暖粒粒🤪店舖雖然主打羊肉,但仍然有其他選擇,例如牛雞豬及一些雲貴風味川菜小食及車仔麵之類。但今日幫襯觀塘店,一心都係想食羊肉。兩個人分別叫咗羊肉細碗米粉及羊肉酸辣細碗米線。另外加咗口水雞及麻辣豬耳,仲有汽水兩罐而且可以跟餐👍羊肉湯米粉,以大量羊骨羊肉及豬骨熬製湯底,奶白色,只有羊肉的香味沒有騷味。魚羊為鮮果然沒錯,每啖湯都係羊嘅精華。而羊肉分別有瘦肉及帶皮的部份,帶皮的部份較有咬口,而瘦肉的部份,肉味就比較突出,配以羊油渣韭菜是一個美妙的組合👍而酸辣湯底的酸菜是另上,可以隨自己喜好落多或者落少,而酸菜是自家醃製的,鹹酸香微辣齊全。雖然食羊肉湯麵是重點,但都點了兩個小食,包括口水雞及麻辣豬耳,但原來兩個小食的醬汁是完全一樣的🤣,酸味辣味都齊全,但麻的感覺可以再多一點。整體而言觀塘店的地點都很容易找,在地鐵站D4出口直行一分鐘就見到,喜歡食羊肉湯麵的朋友絕對不能錯過👍
仲有汽水兩罐而且可以跟餐👍