2020-01-28
朋友約食飯,話佢樓下新開咗間京滬菜都幾正,去到先知原來係樂天皇朝,之前係銅鑼灣行街見到都想試,只係唔得閒,今次終於有機會食,正呀!嚟到就緊係要食小籠包,叫左個蟹粉小籠包,入面真係都幾多蟹粉,食到好多蟹膏喺入面,不過間中都會有少少碎骨, 應該真係人手拆出嚟嘅蟹粉, 非常有心機, 不過如果連呢少少瑕疵都冇埋,咁就perfect喇。撈拌海中寶,其實的係香醋拌海蜇同蝦仁,酸酸甜甜嘅香醋加埋蒜蓉同辣椒,原來同海蜇咁夾, 有別於一般傳統食燒味會食到嗰種海蜇, 口感更加清新。蒜香骨, 同出面一般用嘅排骨唔同,呢度就用咗豬扒骨, 食落啖啖都係肉,蒜頭炸得好香,肉又好入味,好香蒜味。松子桂魚, 成條魚都炸得好香脆,每件嘅魚都鎅左花,炸完就變到好似一朵朵嘅菊花咁,撈埋酸酸甜甜嘅咕嚕汁,食落都仲保持香脆,一啲都唔會淋,加埋脆卜卜嘅松子, 忍唔住食多幾件。今餐食咗咁多嘢真係好飽, 見到原來都有啲特色嘢飲,例如呢個檸檬薏米水,味道都唔錯,好清爽解膩,食飯飲都幾夾,唔使下下飲茶。我都食得幾飽,而且每樣餸都好精緻, 值得再食。
我都食得幾飽,而且每樣餸都好精緻, 值得再食。