2017-05-25
放假冇野做,一於同朋友悠悠閒閒入元朗搵野食同hea下啦。去到元朗其中好出名既又新街,依道附近無論小食同餐廳都多到令人花多眼亂,行經過依間手卷店,見外面有少少人排緊隊,再望下個menu,好多選擇呀,而且價錢公道口痕痕又想食返件。咁多款真係好難揀,最後就揀左最鐘意既加拿大海膽手卷。等左一陣就有得食啦,就咁望上去真係鋪滿左好多海膽,絕不欺場!海膽果然鮮甜,因為依款係加拿大海膽,比起韓國或者其他地方既肥美,雖然份量望上去唔會有滿瀉既感覺,但佢每粒海膽都好大粒,海膽味夠濃,而且仲會好creamy。食完最上面d海膽,以為下面淨係得返壽司飯,但原來佢中間都有放到海膽,好細心,成個手卷都有濃濃既海膽味!然後食完晚飯,再經過依間鋪,因為太回味無窮!都係想試多次,但又因為太飽既關係,咁就決定嗌外賣遲d食。本身諗住encore海膽,但都決定試下新野,就嗌左個三文魚蟹子。但返到屋企太飽,放到第二日午餐先食 一打開手卷就見到佢中間都鋪左蟹子同三文魚,等你唔會食到中間得返d飯咩味都冇,果然真材實料!雖然食材隔左一日,但都仲保持到新鮮,紫菜都保持到好脆!三文魚加埋蟹子好有口感,佢用既蟹子都係比較大粒飽滿,咬落好爽口