2015-11-13
同成班FD聚會完諗住食宵夜,企係條街係到諗食咩好?因為都成10點,有個泊車叔叔話叫我地去呢間食海鮮,佢話一流!見佢盛意拳拳又唔想食咁罪惡清清地就去左。😂😂去到幫我地揾左張大枱等左陣,啲姐姐都好nice。主動介紹今日有咩例牌做特價、有咩新鮮、抵食,可以自己揀好似去街市買餸咁,即揀即磅。8個人,叫左蝦(都大隻,一人一隻)、魚腩、蠔、蜆同勝瓜加左隻蟲草花蒸雞同個南瓜排骨粥底。叫左拍青瓜,有埋海蜇雙併,個燒肉麻麻唔太脆,仲叫左渣竹蔗矛根,個姐姐知我地唔想飲凍主動話幫我地座翻暖佢👍🏻👍🏻佢蒸嘢係有次序分,食完一樣再蒸,全程有人幫我地整,坐係到就有得食。成個過程都好快,開頭諗住會等好耐😅點知食都未食完下一樣就蒸好如果食得慢其實可以叫佢等下先再幫妳整,因為有啲凍左就唔好食,不過值得一讚嘅係凍左都無腥味👍🏻👍🏻啲嘢份量都可以係夠嘅。總的來說呢間都係會值得再翻轉頭幫襯,下次會再叫蝦同魚(如果唔太鍾意食Q彈嘅魚皮就唔好食佢個皮比較厚身)每樣都只係加蒜同少少調味去蒸,真係原汁原味,個爐一響就即刻埋嚟幫我地熄爐上碟、換碟又勤唔會堆到啲殻滿晒。每樣海鮮嘅精華就滴晒係個底啲粥到,個粥完全無加過一滴水但最後竟然無癡
😂😂
總的來說呢間都係會值得再翻轉頭幫襯,下次會再叫蝦同魚(如果唔太鍾意食Q彈嘅魚皮就唔好食佢個皮比較厚身)每樣都只係加蒜同少少調味去蒸,真係原汁原味,個爐一響就即刻埋嚟幫我地熄爐上碟、換碟又勤唔會堆到啲殻滿晒。每樣海鮮嘅精華就滴晒係個底啲粥到,個粥完全無加過一滴水但最後竟然無癡底仲要勁多水!!煲粥先係重點,非常鮮味!不過隻雞可能肥左少少搞到啲雞油滴晒落去有少少油左啲。本來個個勁飽到最後係蒸雞要打包無食過咁濟但煲粥清晒😝😝
下次想試埋啲點心同小菜,見枱枱都有叫馬拉糕唔知點解呢?!