2016-02-26
今日係新蒲崗見完客都已經6:30了. 感覺累累地就唔想煮飯, 於是就打電話比個女叫佢出嚟食飯啦! 由於個女剛好搭緊17回家. 剛好mikki有個站. 叫佢落車去食潮福. (因為我個女超喜歡海鮮的, 所以佢一定九秒九話ok). 去到潮福已經7:00了. 好彩冇咩人. 一去到就有位. 潮福出名係食新鮮原味蒸海鮮. 再將蒸海鮮嘅精華用嚟煮粥. 所以海鮮種類都好多. 我唔會一一介紹, 只係影咗d相比大家參考. 我地兩個人, 食唔到太多嘢, 所以只叫咗5款海鮮+虫草紅棗蒸雞. 生猛南非龍蝦, 我本人覺得南非龍蝦好食過波士頓龍蝦. 雖然波士頓龍蝦個鉗大有肉. 但南非龍蝦就勝在肉質爽, 鮮甜. 而且蝦新厚肉. 加上用蒜蓉一齊蒸. 更加帶出鮮味. 兩者價錢一樣. $99 我當然會揀南非龍蝦. 不過每人只可以叫半隻. 如果想再加單. 要用原價$188一隻. 象拔蚌仔, 原隻象拔蚌仔, 廚師會預先切成筷子粗度. 放上粉絲一齊蒸. 食落更加滋味. 南非鮑魚, 哇哇哇! 呢隻鮑魚冇得頂呀. 大大隻, 肉非常厚身. 又爽甜, 加上虫草一齊蒸. 真係好好好好味呀!. 原本每人一隻的. 但真係實在太好味, 所以後來