2010-09-29 13 浏览
第一次來紫玉蘭,那優雅的碗碟,加上那超香的香片茶,而食物水準又不俗,所以留下了頗良好的印象。平日都會和同事黎呢度食lunch. 呢度lunch是全點小菜的,沒有廣式點心,只有星期六日或PH才有飲茶的.今日特別和老公黎飲茶,星期六呢度靜靜地,我們點了蝦餃,燒賣,鮮蝦腸粉,鮑汁鳳爪,嫩雞喂麵,奶凍.先來一碟前菜,那青瓜素雞花生,小小辣,幾開胃,吳錯,好味道!美心集團的蝦餃,一向都吳錯的,可以清楚有幾多褶的,唔係好大粒,但係粒粒都晶瑩剔透,蝦肉好彈牙,吳錯.燒賣都算係大大粒那種,食落d肉又吳肥膩,吳錯,好味道!鮮蝦腸粉,個皮都幾有米香兼彈牙,蝦仁都幾爽口彈牙。鮑汁鳳爪,好期待,因為都幾喜歡呢樣野,好想知道呢度的係咪好味道,一碟有六隻,呢度d鮑汁濃淡適宜,幾香的鮑魚味,鳳爪夠淋,但d皮又吳會瀾,幾好!嫩雞喂麵,上海菜的喂麵係陽春麵加上一個濃雞湯,再配小小小棠菜粒,呢度的做得好好味,真係值得再試的.奶凍,呢度都幾出名的甜品,白雪雪滑滑的奶凍,加上柚子粒,椰奶,真係perfect match!紫玉蘭是美心集團中被評為米芝蓮一星級食肆。想必有其過人之處吧!

燒賣都算係大大粒那種,食落d肉又吳肥膩,吳錯,好味道!

鮮蝦腸粉,個皮都幾有米香兼彈牙,蝦仁都幾爽口彈牙。

鮑汁鳳爪
奶凍