2010-08-20 21 浏览
要去旺角買野.又想食得清清地.依間算唔錯的選擇.位置在街市上面.大排檔咁款.多張大圓桌.基本上唔怕無位.仲可以見到佢用火爐煮呀煮.有時仲見到佢地即劏魚.2邊肉起晒.魚頭魚腩魚尾一眼睇晒.流晒口水.外面有露天花圃仔,空氣流通.仲用緊大大把鐵風扇.細個見好多.依家越來越少..前排成個熟食中心大修.家下光左又乾淨左.可惜只開早午市.牆身以前貼左d 報紙.有寫用魚整個粥底出來.粥底好棉.不過這裡叫粥要留意佢有分有冇酒味.像這次叫的肉丸粥是沒有酒味.但魚腩粥有酒味.很香魚卜都要問有冇貨先.因為經常無.魚卜肉丸粥.大約有3到4舊魚卜.好好趙.食得多會好滯.所以依個份量唔錯岩岩好.肉丸一向好食.細細粒.像自己手打..有點似貢丸.一碗有好多粒魚腩粥..白白滑滑.厚切啖啖肉.不過多骨要小心.最正都係用酒煮.好香魚皮我至愛..透明.好爽~搵隻豉油碟加d 豉油胡椒粉.加幾條薑絲幾條蔥.然後一片卷曲魚皮包著大量薑絲蔥入口.正!這裡小小一碟很快食晒.不過小食多滋味.唔使太多..油炸鬼.切好晒.放係到一定是涼的.硬身少少.不過間唔中食下都唔錯.都係放入粥到.等一陣食最好2個人都食左7x 蚊.無法.乜都加左價...
要去旺角買野.又想食得清清地.依間算唔錯的選擇.

前排成個熟食中心大修.家下光左又乾淨左.可惜只開早午市.

牆身以前貼左d 報紙.有寫用魚整個粥底出來.粥底好棉.
魚卜都要問有冇貨先.因為經常無.

然後一片卷曲魚皮包著大量薑絲蔥入口.正!
這裡小小一碟很快食晒.不過小食多滋味.唔使太多..

油炸鬼.切好晒.放係到一定是涼的.硬身少少.
不過間唔中食下都唔錯.都係放入粥到.等一陣食最好

2個人都食左7x 蚊.無法.乜都加左價....不過幾好食.而且寬闊的環境在旺角越來越少有.