2018-09-16 1542 浏览
本身就系饭桶嘅我,见到餐厅主打系汤饭已经几有兴趣🙈加上住鲗鱼涌嘅朋友话呢间系佢屋企附近最好食嘅餐厅之一👀所以大西北人决定勇闯鲗鱼涌!(明明系收工搭多四个站就到😂).menu写呢到汤底系用大量鲷鱼同秘制配料经过十多小时肴制而成。汤饭一上枱,见到原来会连个炉仔咁上枱。有火喺到一直keep住保温,火约五至十分钟后就会熄。先饮一啖汤,第一啖会觉得偏清淡,可能因为平时我食得太重口味吧🤣但其实慢慢饮落就会发觉汤底都几清甜,应该额外调味料都冇乜点落,而且完全唔油腻,系属于令人好放心继续饮嘅汤😝汤饭唔会煮到好似粥咁,有保留饭嘅口感🤣.我叫咗皇帝蟹脚海胆汤饭,真系好足料!蟹脚同蟹钳大大旧、好厚肉,食落几鲜甜,重点系已经半去壳🤩所以一向好懒嘅我,可以就咁就撩到啲肉出嚟食,唔洗用工具😚海胆份量就系大家睇到嘅咁多🤣食落冇任何苦味异味,虽然又未至于特别鲜甜🤣汤饭入面仲加咗饭素(右手边𠮶堆😂我发觉我影得佢地好核突咁🙊),因为汤底本来偏清淡,所以加饭素食都几match🙆🏻‍♀️食完真系饱到呢😬.朋友叫嘅波士顿龙虾汤饭个样好吸引!龙虾入面好多龙虾籽(?)😆.再加款小食share,即炸热辣辣。..呢到嘅选择都几多,除左有
本身就系饭桶嘅我,见到餐厅主打系汤饭已经几有兴趣🙈
加上住鲗鱼涌嘅朋友话呢间系佢屋企附近最好食嘅餐厅之一👀

所以大西北人决定勇闯鲗鱼涌!(明明系收工搭多四个站就到😂)
皇帝蟹脚海胆汤饭

汤饭唔会煮到好似粥咁,有保留饭嘅口感🤣
我叫咗皇帝蟹脚海胆汤饭,真系好足料!

食完真系饱到呢😬
朋友叫嘅波士顿龙虾汤饭个样好吸引!
波士顿龙虾汤饭

龙虾入面好多龙虾籽(?)😆

再加款小食share,即炸热辣辣。
唐扬鸡块

呢到嘅选择都几多,除左有唔少款嘅汤饭,亦有定食同汤乌冬。
其实最平嘅烟三文鱼鱼汤汤饭/蟹棒鱼汤汤饭七十几蚊都有交易,汤乌冬款就最平六十几蚊都有,真系丰俭由人🤭
皇帝蟹脚海胆汤饭
波士顿龙虾汤饭