2017-10-30
唔知由幾時開始好多人鐘意食餃子,所以突然多左好多餃子店(?)。以往來來去去都係識嗰間,近年餃子店多到食都食唔哂。圓方餃子係其中一間on list想試好耐的,一直未搵啱機會,週日去到深水埗,一定要順個便食啦。以餃子店黎計,面積都算大,可以容納不少人,店面呈長形,一律圓枱,週日正午去到,只有兩張空置枱,不過人氣店即是人氣店,人地好多客的,你地盡量坐(逼)埋一枱啦餐牌供應幾款湯餃,包括白菜豬肉、西洋菜、韭菜餃,煎餃只有韭菜一款,另有丸粉麵、粥品、腸粉、飯,價錢唔貴。湯餃定價$26/8隻,可加麵底、油菜;粥品$10-$21;生滾嘅就$32-35,我地仲要食下一餐,一人點一份淨湯餃就埋單,人均30蚊食到七分飽,難怪都咁多客人。本來以為只有餃子食,想不到都幾多選擇。魚湯上海雲吞、魚湯西洋菜餃 $26上海雲吞係指白菜豬肉餃,質素唔算話好正要必試,但如果喺附近都可以一試,畢竟呢個價錢有8粒。三款湯餃都係以魚湯為底,上枱聞落同一般加啲鹽加啲油加啲雞粉嘅湯底差不多,不過飲落都有淡淡魚味,唔係香濃,亦唔會腥。餃子皮薄身晶瑩,食落都好滑溜,餡料方面唔算好飽滿,菜多肉少,食肉獸可能會覺得有點空虛。白菜豬肉嗰款會
魚湯上海雲吞、魚湯西洋菜餃 $26
白菜豬肉嗰款會有點豬肉肥膏,較爽口;西洋菜嗰款以菜莖為主,味道較白菜突出,各有所好。
呢度冇配備自家菜莆,只有辣油,點都覺得爭咁啲野,好食嘅菜莆提升餃子嘅層次,普通嘅辣油就可沾可不沾。整體黎講,圓方餃子係以價錢取勝的,要專程過黎就不必了,但若然喺附近唔知食咩好,都算係一個選擇。