2023-04-04
🥰呢間以黑白風格為主調嘅特色餐廳,主打就係一個chill 字,非常適合大家過嚟打卡,不過除咗裝修風格特別之外,食物質素都非常之高㗎。有咩咁特別?睇落去咪知囉!@uluru.hk 。Peach Mojito $78首先上到嚟嘅就係我哋嘅飲品,今次我哋就帶咗啲杯非常refreshing嘅cocktail,入口非常溫和,冇太重嘅酒精味,反而有一種好清新嘅感覺。而且佢嘅桃味配上青檸都好夾,強烈建議大家試吓!。Tiramisu Coffee $52咖啡味嘅Tiramisu就好常見,但係Tiramisu味嘅咖啡就唔係好多地方有啦!呢度嘅signature果然係signature!真正咁做到飲得嘅Tiramisu,除咗咖啡基底至外,上面仲有好似mascarpone 一樣咁輕盈嘅奶泡,另外亦都加咗啲朱古力嘅風味,咁特別嘅fusion同埋創意,你今日飲咗未?。Shrimp Focaccia $138呢一個係我哋嘅前菜,係手掌咁大嘅生蝦刺身,加埋酥脆嘅麵包,仲有配料。首先要讚嘅就係食材非常新鮮,刺身好鮮甜,蝦頭亦都好嘢味,保留左最原本嘅味道。除咗蝦嘅鮮味,仲有黑松露作為點綴,配上麵包,真係啱啱好。。Bar
@uluru.hk
。Peach Mojito $78
。Tiramisu Coffee $52
。Shrimp Focaccia $138
。Barbecue Platter $338
呢個拼盤真係超級犀利,冇諗過佢會咁大,大家記住量力而為,唔好浪費!拼盤嘅肉類,有黑椒香腸,豬肉雞肉,同埋牛肉。我最欣賞嘅係佢嘅豬扒,口感味道都好完美,而且佢嘅肥瘦部位都啱啱好!牛肉,做得好嫩,好juicy。雞肉保留左酥脆嘅外皮,嫩滑嘅肉質,火候啱啱好!佢嘅薯條都好值得欣賞,最鍾意呢啲又脆又粗嘅薯條!
。Soft Shell Risotto $148
除咗上面個拼盤之外,我哋仲帶咗軟殼蟹意大利飯,隻蟹超級大隻,一人一半啱啱好。通常食意大利飯都會好怕佢醬汁太過膩,但係今次佢比其他餐廳清淡,完全唔會有滯嘅感覺!
。Uluru 2D Cake $138
期待咗咁耐,終於嚟到我哋嘅重頭戲!可以用最低嘅價錢食到咁特別嘅2 D蛋糕,真係好開心呀!蛋糕上面仲有粒好得意嘅士多啤梨添!其實佢有三隻色可以揀嘅,白色就隨時都有,仲有兩隻神秘顏色,需要提前兩日打電話去預訂㗎!如果大家想知嘅話,可以去望吓佢哋嘅Menu,大家一定會覺得好驚喜!我哋嘅蛋糕入邊係果醬,清新嘅水果中和左忌廉嘅奶味,令我哋食到唔停口!
。Moomin World $128
呢個蛋糕嘅造型都非常獨特,蘑菇嘅造型除咗可愛之餘仲好精緻!我哋除咗食得好開心之外,仲玩得好開心!原來個蘑菇嘅外面都係脆皮嚟㗎!我哋敲開佢嘅過程都好治愈,上面部份係蛋糕同埋草莓忌廉,下面就係慕絲同埋果醬,成個配搭都好有心思,每一啖都係驚喜!