2020-10-01
臨近中秋時節,相約好友喺銅鑼灣午餐一聚兼且交收月餅,好友請我食飯,揀咗呢間新開嘅燒鬼食燒肉,正呀!新開嘅燒鬼裝修格局新潮,以鬼怪為主題,牆上有很多日式鬼怪圖畫, 感覺型格時尚。先嚟嘅係大量前菜包括大大碗很鹹香的枝豆,大大件的五色刺身,泡菜豆腐,海蜇沙律。然後就係的骰可愛嘅和牛壽司和炙燒帶子壽司,壽司細細件,唔會霸佔胃容納,非常欣賞,而且隻燒帶子壽司上面的明太子醬很對本人胃口。再來就是和牛拼盤,四款牛肉每款兩片。中腹肉,顧名思義就係肚腩,十分肥美,可見呢隻牛生前相當好食好住。又有前腹肉,廚房哥哥明顯知我身型不小,知我鍾意食肥美嘅牛肉,呢件牛肉嘅油脂相當豐腴,吃罷十分幸福非常滿足。上小排肉和腹脅,脂肪分佈很平均,很有牛味。食日式燒肉唔一定要飲酒,飲可樂都好夾㗎。仲有唔係好多地方都有得食嘅茶漬飯。另外仲有燒海鮮,同菇菇。餐廳空間大而且抽氣強勁,冇油煙問題,令我可以同朋友並排而坐不用對坐。餐廳上菜速度極快,未食到1小時30分都已經飽到頂住個心口,連甜品嘅一口蕃薯都食唔落,要即刻走人落街行下消化下。這個中秋真快樂。
再來就是和牛拼盤,四款牛肉每款兩片。
上小排肉和腹脅,脂肪分佈很平均,很有牛味。
食日式燒肉唔一定要飲酒,飲可樂都好夾㗎。
仲有唔係好多地方都有得食嘅茶漬飯。
另外仲有燒海鮮,同菇菇。