2020-04-13 553 浏览
之前尼过西营盘Pop Street两次都因为要排队又无乜时间,所以最后无食。今次有时间,但又唔使点排队,可能因为系闲日,所以终于试到。地点:位于西营盘第三街,系以前好出名嘅呀元来了嘅对面。坐地铁就好方便,坐巴士就要行少少斜路喇。环境:小店环境唔算大,系长直形嘅舖位,有大概十张枱。装修都有啲心机,几cosy同贴地嘅小店。食物质素:Lunch set 有多达九款选择,包小食同饮品。我地叫左两个饭,分别系鬼佬叉烧饭同慢煮麻辣鸡胸饭。小食- 日式芝麻酱蕃茄好refreshing,雪冻左,蕃茄又几新鲜,芝麻酱捞埋个味好夹。 鬼佬叉烧饭 ($70)一直都好期待鬼佬叉烧饭到底鬼佬系边,到上碟个一刻我都唔系好知。一食落口,鬼佬出现了,个叉烧同平时嘅叉烧完全唔同,佢其实用左美式bbq ribs嘅酱去整呢个”叉烧”,都叫有惊喜。个饭都几特别,唔系普通白饭,加埋温泉蛋嘅蛋汁,好食! 另外配菜系炒过嘅羽衣甘蓝,有少少蒜蓉味,比生嘅羽衣甘蓝更好食。慢煮麻辣鸡胸饭 ($70)望到就觉得有少少失望,因为好有白烚鸡胸嘅感觉,但闻到麻辣嘅香气嘅。食落鸡胸够稔同埋一啲都唔干,有淡淡嘅麻味,都几好食。美中不足嘅就系唔够辣,

地点:

环境:

食物质素:

小食- 日式芝麻酱蕃茄

鬼佬叉烧饭 ($70)
鬼佬叉烧饭

慢煮麻辣鸡胸饭 ($70)
望到就觉得有少少失望,因为好有白烚鸡胸嘅感觉,但闻到麻辣嘅香气嘅。食落鸡胸够稔同埋一啲都唔干,有淡淡嘅麻味,都几好食。美中不足嘅就系唔够辣,其实系一啲都唔辣😂
慢煮麻辣鸡胸饭

饮品- 柠檬特饮
有少少柠檬皮嘅lemonade,唔使加钱嘅都叫有诚意啦

服务:
服务快手,正常无甩漏,上餐速度都好快。

价钱:
Lunch set $60起跳,包小食同饮品。而饮品除左大路嘅汽水咖啡茶,仲可以拣lemonade或者自家凉茶,都几抵食同有诚意,值得一试!

2020-03-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
鬼佬叉烧饭