2021-08-27
好友生日飯,指定中環半山扶手電梯區,futian日式餐廳 ! 港女聚會點少得壽司?今次嗌咗三款。天氣炎熱,我地幾個都留咗肚,每款半份就有啲「少食多滋味嘅感覺亅😆👻加州鬼佬 (蟹肉加州卷)啖啖鮮甜蟹肉加上魚籽,作為頭盤非常合適!👩西雅圖鬼妹 (火炙牛油果三文魚腩)英文名叫 "Seattle Dumb Blonde " , 個名睇完得啖笑🤣 香滑牛油果,同魚肉上面淡淡嘅煙燻味好夾,係個聰明嘅組合,一啲都唔dumb! 🎌阿拉斯加相撲手 (明太子三文魚) 是日矜貴之選,海水同鹽味清新, 消暑必食! 🐲為食龍小食拼盤包羅萬有,原隻雞蛋甚至新鮮蘋果(?) 配以酸辣醬及兩款不同口味蛋黃醬,惹味十足😍 炸粉非常薄而平均,坊間炸物中少見! 飲品(左至右) :🍊為食龍特調 日式蜜柑茶🍵西村抹茶梳打❄️☕Iced Americano店内裝潢非常有心思,樓上空間廣闊,配以大量令客人「猶抱琵琶半遮面亅的史前蕨類植物及可愛恐龍擺設,以及鬼馬的日文霓虹燈裝飾,不打卡一番真是枉來😂
加州鬼佬 (蟹肉加州卷)
👻加州鬼佬 (蟹肉加州卷)
啖啖鮮甜蟹肉加上魚籽,作為頭盤非常合適!
西雅圖鬼妹 (火炙牛油果三文魚腩)
👩西雅圖鬼妹 (火炙牛油果三文魚腩)
阿拉斯加相撲手 (明太子三文魚)
🎌阿拉斯加相撲手 (明太子三文魚)
是日矜貴之選,海水同鹽味清新, 消暑必食!
為食龍小食拼盤
🐲為食龍小食拼盤