2022-11-06
週末出旺角買電話套,對住巴士站樓上閣樓有一間隱蔽米線餐廳,做sales嘅朋友介紹我去食嘅!室內裝修簡潔,座位坐得舒服,午餐有好多嘢食選擇,主角米線,仲有好多風味小食同埋串燒。飄香紅油皮蛋(辣)HK$ 18好有特色的皮蛋,飄香紅油夠晒辣,皮蛋入口 creamy,惹味開胃的小食。檸檬炸雞 HK$ 20有人誤會咗係西檸雞,其實係香脆乾身的炸雞,皮脆肉嫩又多汁,檸檬🍋汁酸酸地解油膩。小草十八怪石鍋米線我自己第一次嘗試米線有九餸咁多,仲要可以自己 DIY 石鍋米線,新奇刺激,好啱情侶拍拖煮飯仔。石鍋米線套餐(九餸)九款餸 HK$ 88啱晒貪心嘅我哋,足足可以試到九樣唔同嘅配料,部份矜貴配料要加錢,大部份都好有特色。我哋選擇自己落鍋自己煮配料,酸菜漁湯底配搭薯粉,味道濃郁好夾呀!過程都好得意,首先熱辣辣嘅石鍋上邊放上菜底,然後再放一啲比較需要煮耐一點時間的配料;例如人氣爆燈的麻辣小龍蝦🦞 花膠、牛丸;然後+加點酸菜魚湯,滾熱辣到出晒煙,大概煮一兩分鐘,就可以加入紅薯粉,聞到好香,已經好想食。然後再陸續加上其他配料,五香辣豬軟骨、香辣蕃茄牛肋條、鹵水腩肉、紅燒牛肚,幾款食材都炆煮得好入味,我喜歡重口
飄香紅油皮蛋(辣)HK$ 18
檸檬炸雞 HK$ 20
小草十八怪石鍋米線
石鍋米線套餐(九餸)
九款餸 HK$ 88
然後再陸續加上其他配料,五香辣豬軟骨、香辣蕃茄牛肋條、鹵水腩肉、紅燒牛肚,幾款食材都炆煮得好入味,我喜歡重口味濃郁,口感軟淋。
最後喺面鋪滿小草酸辣炸醬、封門牛肉,大功告成!可以相機📷食先。
首先飲啖湯,濃郁美味,薯粉煙煙韌韌,彈牙爽口。花膠好似手掌咁大,豐富的骨膠原,封門牛肉入口柔軟,龍蝦仔好滋味,滿足又好味!
籠仔荷葉飯
土魷馬蹄香菇肉餅荷葉飯 HK$55
朋友揀咗食住家味道的籠仔荷葉飯,籠仔原個上枱的荷葉飯,好有誠意!
仲有媽咪的味道土魷馬蹄香菇肉餅,真材實料,加埋豉油撈飯,好正!
特大凍檸檬茶
呢度嘅檸檬茶特別大杯,好爽!
涼拌雞絲 HK$25
雞中翼(2隻)
最後,仲追加左兩款小食串燒,食物款式真係多元化,俾個like!
總括服務細心,價錢十分親民,食物質素不錯,每人$100已經食到好飽,有飲有食,生活富足。