2019-01-30
行開旺角兆萬見餐廳果幾層有好多平放題,又成日滿座,所以決定訂枱穩陣啲。剛剛遇著晚市放題時段開始,職員忙住上菜,好好彩我哋有訂枱,一到達就已經有得坐低食。同朋友基本上乜都叫咗啲,諗住好食先再encore。首先有蒜香牛柳粒,蒜粒經煎炸後又香又脆,同帶有些許脂肪嘅牛柳粒相映成趣。據我所知,鹽酥雞軟骨就唔會跟炸蒜嘅,不過佢呢度做得咁出色,我地決定照殺!夠熱,夠酥脆,軟骨唔會太硬,配啤酒一流!(啤酒可以任飲)食得放題,又點少得魚生。呢度魚生選擇繁多,只不過我同朋友淨係食呢幾種魚生,有三文魚、甜蝦、帶子、北寄貝、拖羅、等等。又有另外一位同行嘅朋友,佢淨係食熟食,所以特登叫咗啲熟壽司俾佢,有大量火灸三文魚壽司同鰻魚壽司。聽佢講啲熟咗嘅三文魚都仲係好滑,魚油同魚肉分佈得夠平均。除咗炸蒜出色,呢度嘅炸物都值得推介,例如係炸蝦!淨睇見佢金黃色嘅外表都已經贏咗一半,再一啖咬落去外脆內軟嘅蝦身,即時落單追加一份。羊架加咗啲孜然粉去整,無乜騷味,又帶到羊肉味出黎,又無破壞到肉質。可以改善嘅地方反而係個醬,通常食羊會配介末醬同得薄荷醬,但呢個醬兩樣都唔係。甜甜地又酸酸地,似沙律醬多啲,真係唔係好夾,建議就咁食個羊
羊架加咗啲孜然粉去整,無乜騷味,又帶到羊肉味出黎,又無破壞到肉質。可以改善嘅地方反而係個醬,通常食羊會配介末醬同得薄荷醬,但呢個醬兩樣都唔係。甜甜地又酸酸地,似沙律醬多啲,真係唔係好夾,建議就咁食個羊。
呢度除咗任飲氣水啤酒之外,仲有雪條送,不過就唔係任食喇。由於我哋預早訂咗枱,所以可以享用呢個冰箱入面嘅韓國雪條。其實去到呢個位,我哋已經飽到一個點,但食甜品係有第二個胃架嘛,於是就一人一條雪條,開開心心食住走喇!