2019-03-26 33 浏览
呢間新開嘅餐廳叫大澳德發,顧名思義就係主打大澳嘅海鮮同海味,而且開張期間仲食滿100蚊送50蚊coupon,我地即刻去幫襯一下。餐廳格局同普通茶餐廳一樣,但卡位比較多,坐得比較舒服,而且仲有電視送飯。餐廳嘅小菜選擇非常之多,多到令人有選擇困難症。有海鮮,有煲仔菜,有炒小菜,有椒鹽,有蒸有炸,晚晚黎幫襯都唔會悶。套餐跟一碗白飯同老火湯,都係加20蚊,都算抵食。大澳酒香咸鮮蒸馬友, 都幾特別, 肉質介乎咸魚同鮮魚之間,魚肉較實,帶少少咸香,有微微酒香, 食得出魚既甜味, 不愧大澳名物西蘭花爆炒帶子龍躉球價錢雖然貴少少,但魚塊同帶子嘅份量都好多,魚肉好新鮮,帶子好鮮甜,味道炒得啱啱好。三弄脆皮醎豬手真係好脆皮,咬落去卜卜聲,豬手肉好冧,非常惹味,送飯一流。金磚脆豆腐細細粒,外皮炸得好脆好薄,入面嘅豆腐非常之滑,呢個外脆內軟嘅口感,好食到停唔到口。食左咁多重味嘅嘢,叫返個地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬中和一下。魚湯好鮮甜,腐竹浸在魚湯裡格外鮮甜,白菜仔好甜好脆。

套餐跟一碗白飯同老火湯,都係加20蚊,都算抵食。