2019-01-20 114 浏览
星期一的晚上,如常與閨蜜係尖沙嘴覓食。鬧市中既小清新cafe,猶如綠葉叢中的玫瑰,惹人注目。我地諗都唔諗就入咗去,估唔到鬧市中有咁少女心既cafe!入到去就好似進入咗另一個另行世界咁,望住街外人頭湧湧既街道,係呢間Sean cafe聚餐,實在別有一番風味。講返正餐,我地兩個人叫咗一個Dinner set同小食,再加兩杯嘢飲,已經飽到上心口。前菜蘑菇忌廉湯,用杯裝住餐湯真係夠曬創意,拎住好似飲咖啡咁打卡,啱曬我地女仔。前菜我地叫咗個煙三文魚pancake($78),濃烈既三文魚香味未入口已經令人流曬口水,啖啖肉份量好夠!隔離個pancake十分精緻!煙煙韌韌,好有口感呢!最緊要係size啱曬我地呢啲眼闊肚窄既女仔,過足口隱又唔會太飽,十分抵讚!主菜係香草蜜糖燒春雞配德國腸($168),呢隻燒春雞真係不得了,火候超夠,入口係滿滿的蜜糖燒烤味!肉質更加係世界級,從來冇試過咁特別既燒春雞,筆者懷疑廚師係有特別既烹調技巧!從雞翼到雞腿都係大大啖肉,半隻雞已經塞飽咗我地兩個女仔。配菜有德國腸同薯蓉,德國腸有專屬既蛋黃醬,食落完全唔覺得濟,反而仲覺得幾開胃添!對於鳥胃既女仔黎講簡直係福音呀!雖然好飽

雖然好飽,但我地都忍唔住食曬小食—玫瑰花醬拌脆脆雞($52)。呢款小食cp值極高,每一塊都有成隻雞翼咁大!玫瑰花醬貫徹舖頭小清新風格,配上炸得外脆內嫩既炸雞,香口唔油膩,仲有淡淡既玫瑰花香,簡直有種置身外國既度假感覺,媽呀真係好chill!

嘢飲方面我地大力推介蜂蜜檸檬薑茶($28),店家好細心地將蜜糖分開等我地依照個人喜好咁落,方便品嚐唔同層次甜度既薑茶!薑茶味道好濃,姜茶控不妨可以挑戰無糖!

呢間cafe有歌聽,有卡打,甜品正餐飲品樣樣精彩,鬧市裏的小清新,包你一試難忘。埋單350左右,每人都係百零蚊,值得再戰。
2019-01-10