2024-08-19
鬧市中放題之《極尚大瀛喜日本料理》旺角區一向不乏日本放堤呢類型嘅美食,今日試下非常出名嘅極尚大瀛喜放題,款式多樣化,非常值得推介👍🏻,冷盤/沙律:冷盤同沙律方面,有青口、蝦、豬耳、螺肉、沙律菜等等。各式各樣唔同嘅配菜加起上非常開胃。熱食/湯:有炸雞、日式餃子、少量嘅中式點心、蟲草雞湯等等。刺身:我同朋友主力選擇咗帶子、三文魚、北寄貝、長腳蟹、池魚…… 實在太多啦🙈,不能盡錄,簡單講,刺身非常新鮮、肥美、鮮甜,而且色澤光潤👍🏻。壽司:我哋只係叫咗幾款壽司,包括帆立貝反卷、三文魚反卷同花之戀。當然仲有好多唔同嘅壽司同手捲架😊。煎炸物/串燒:有炸鮮奶、避風塘炸魷魚、雞軟骨、燒牛舌、燒羊架。其中最值得一題嘅兩款食物,就係炸鮮奶同埋燒羊架。炸鮮奶外脆內軟,牛奶味濃,同朋友叫咗四次🤣,羊架燒得啱啱好,羊騷味唔會太重,啖啖肉加上香甜嘅醬汁,非常惹味,飲品:有好多唔同嘅嘢飲,包括冷泡茶、汽水、紙包飲品。另外,鍾意飲酒嘅朋友亦有口福,因為餐廳提供日本清酒同梅酒, 如果飲唔到咁濃烈嘅酒,亦都可以選擇asahi或者蘋果酒😊,甜品:甜品方面,有各款唔同嘅雪糕,其中häagen-dazs雪糕最搶手,每次出到去都
冷盤/沙律:
熱食/湯:
有炸雞、日式餃子、少量嘅中式點心、蟲草雞湯等等。
刺身:
壽司:
煎炸物/串燒:
飲品:
甜品:
甜品方面,有各款唔同嘅雪糕,其中häagen-dazs雪糕最搶手,每次出到去都有好多人排緊隊🙈,另外有少量水果提供,例如西瓜、哈密瓜。
總結:
兩個鐘係叫唔曬架🥲,食一輪要抖一陣,食一輪又要唞多陣haha🙈,簡單一句刺身壽司冷盤都非常新鮮,而熱食同煎炸物,款式都非常之多,提供到不同嘅口感😊。