2022-10-13
以前甚少來到黃埔蒲一蒲,而家多左個黃埔站真係方便左唔少,話哂都係觀塘線的尾站,最緊要係有位坐返屋企😆言歸正傳,呢晚約左另一半來到呢間少有的特色葡國菜食個二人晚餐,Amor位置離地鐵站不遠, 由B出口步行一條街約3分鐘就到,AMOR葡語係 “愛”❤️的意思,餐廳裝潢簡約,藍色主調令人有溫暖舒適感,店主用輕鬆舒適的氣氛配上葡萄牙菜Fusion西式料理的新鮮食材為招徠,整體環境乾淨企理,店員服務態度亦值得一讚。今次我地就睇準左一個CP值唔錯嘅二人晚市套餐Share,Amor傳統葡國經典菜式二人套餐 $488推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️套餐包括有三款頭盤、主菜、三選一飯意粉、飲品及自助沙律吧,而且可以優惠價另外加購轉特飲酒類,以及Amor甜品櫃的特式甜點!新鮮沙律菜有4款款、車厘茄、粟米粒、連大愛紅菜頭都有😍,打開胃口前菜滿有"誠意"。🥚蟹黃溫泉蛋shooter層層疊精緻前菜頭盤,蟹黃鋪底放上溫泉蛋,面層先有魚子醬點綴提升鮮味,中層有溫泉蛋,將蛋黃刺穿撈勻蟹黃,啖啖蟹黃鮮味加上蛋香中有彈牙蝦肉,意想不到的鮮味配搭。🐙香蒜牛油鮮茄葡國腸炒小八爪魚妻少少辣味的蕃茄醬🍅炒拌小八爪魚、青口、葡國腸等附上蒜蓉包,沾上
以前甚少來到黃埔蒲一蒲,而家多左個黃埔站真係方便左唔少,
話哂都係觀塘線的尾站,最緊要係有位坐返屋企😆
整體環境乾淨企理,店員服務態度亦值得一讚。
今次我地就睇準左一個CP值唔錯嘅二人晚市套餐Share,
Amor傳統葡國經典菜式二人套餐 $488
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
套餐包括有三款頭盤、主菜、三選一飯意粉、飲品及自助沙律吧,
新鮮沙律菜有4款款、車厘茄、粟米粒、連大愛紅菜頭都有😍,
打開胃口前菜滿有"誠意"。
🥚蟹黃溫泉蛋shooter
層層疊精緻前菜頭盤,蟹黃鋪底放上溫泉蛋,
面層先有魚子醬點綴提升鮮味,中層有溫泉蛋,
將蛋黃刺穿撈勻蟹黃,啖啖蟹黃鮮味加上蛋香中有彈牙蝦肉,
意想不到的鮮味配搭。
🐙香蒜牛油鮮茄葡國腸炒小八爪魚
妻少少辣味的蕃茄醬🍅炒拌小八爪魚、青口、葡國腸等
附上蒜蓉包,沾上醬汁酸甜開胃,
如果套餐有埋餐湯伴蒜蓉包就更好,畢竟已習慣西餐的用餐體驗。
🐍葡國蜜汁燒風鱔
OMG! 係之前去澳門經常會嘅葡國菜餐館招牌菜呀~
燒風鱔火喉到位,皮脆肉嫩又有魚油脂,
灑入少少黑椒調味再沾上蜜汁,入味得來口感豐富。
魚肉厚身,不過要當心可能有小軟骨,小編咁岩果舊就啖啖肉啦。
🐽葡國烤乳豬 (必食!)
上檯打卡係必然,熱辣辣烤成金黃色,外皮香脆得誇張!,
店員介紹左兩款伴碟調味,一款係特製梅醬要來提升新鮮感,
土豆絲要來化解油膩感,二人分享份量剛肮好,脆卜卜又軟熟。
🍛板煎元貝龍蝦汁葡國燉飯
最後的主菜選左龍蝦汁燉飯,份量比平時西餐的意大利飯多左50%,
大件大板煎元貝最為特出,燉飯混入甜椒粒初頭以為好似意大利飯口感,咬兩啖感覺似濕潤炒飯。
🍹熱&凍水果紅茶
套餐包兩杯紅茶,熱飲比凍飲果茶味濃。
另外以優惠價$58加購左杯果酒,要來送鱔同烤乳豬一流。
👅美味: 8️⃣ 😮驚喜: 8️⃣
✨環境: 9️⃣ 💆♂️服務: 9️⃣