2016-04-21 538 浏览
上回去舊屋邨商場食 45 元吉列豬扒定食,物有所值,今次移師葵涌石蔭邨附近街坊小店,驚見 42 元自家製香脆煙肉牛肉漢堡包(可配薯條或沙律),仲包餐飲及餐湯,即試!實物上枱,靚仔噃。菜夠青翠飽滿;包身加工烘底,入口脆軟,讚。餡料有番茄、菜、大大塊煙肉,及被芝士圍封的勁厚手打漢堡扒,豐富喔。切開少少漢堡扒試食,味淡但肉味濃郁,與其他材料同食,反以覺得成個包的鹹度剛剛好。全靠煙肉幫手君加鹹,兩款肉一淡一鹹,超夾。煙肉無煎過火變肉乾,亦非常見的鹹爆貨式。食得出的心思、誠意兼好味,現價絕對低水。
自家製手打漢堡餐
自家製香脆煙肉牛肉漢堡包
题外话/补充资料: 身兼廚師的老闆話想食得健康,刻意少鹽煮食,靠用其他食材提味。減鹽煙肉是特意向相熟供應商購買,麵包則來自專門店,經多次試食後從眾裡尋出它,發現跟厚身漢堡扒最配合。
自家製手打漢堡餐
自家製香脆煙肉牛肉漢堡包