2023-02-08 1487 浏览
自几年前去过西班牙旅行,就对当地美食念念不忘,所以不时都会揾啲西班牙菜食吓。最近就比我揾到间高质嘅西班牙餐厅位于西营盘嘅La Paloma,主打西班牙菜,餐厅空间感十足,装修色彩缤纷,近门口嘅一幅墙就印上西班牙海鲜饭嘅制作方法,几有创意!🍴Seafood Paella - 西班牙菜嘅主角一定系西班牙海鲜饭,当中嘅精髓系制作海鲜饭过后,锅底嘅一层饭焦,称之为SOCARRAT,西班牙语中「烤焦」之意,而La Paloma正正就做到这么重要嘅一部份。配料就用上鱿鱼、蚬肉、青口、虾,新鲜入味👍🍴Explosive Salmon “TNT” - 以脆饼做底,面层放上烟熏三文鱼及三文鱼子,再配以酸忌廉酱,几醒胃嘅一道Tapas!🍴Iberico Ham with tomato bread - 面包烘脆后搽上蕃茄酱,非常好味!西班牙菜又点少得伊比利亚火腿,餐厅用上嘅系橡木果喂饲黑毛猪火腿,无激素饲养,非常矜贵!🍴Patatas Bravas - 传统烤薯角做到真正外脆内软,淋上自家制红椒粉酱,少少辣好惹味!🍴Mushroom Croquettes - 忌廉球炸得酥脆可口,再以蘑菇蓉做馅料,食落系先脆

🍴Mushroom Croquettes - 忌廉球炸得酥脆可口,再以蘑菇蓉做馅料,食落系先脆后淋,口感同味道都非常好!

🍴Garlic & chili prawns - 大虾够大只,再以蒜香辣椒煮成,蒜香味浓之余又有少少辣味,调味方面做得几好!而法包我会点一点蒜香辣椒酱嚟食,惹味好多!

🍴Scallop on Fire - 带子鲜甜爽口,配上伊比利亚火腿和小椰菜,龙虾汁垫底,味道同打卡度高嘅一道前菜

🍷Red Sangria - 食西班牙菜又点少得Sangria,和传统冲调方法差不多,用上红酒、苦艾酒、梳打和新鲜水果等等,饮落有各种水果嘅甜味香气,减低了酒精浓味,相对平易近人

🍷White Sangria - 以白酒代替,再加入蜜桃味伏特加,热情果和其他新鲜水果,我觉得相对易入口,几适合女士饮用

🍰Basque burnt Cheesecake with raspberry sorbet - 必食嘅一款西班牙甜点,芝士蛋糕细腻绵柔,加入杂莓雪葩可以平衡翻食芝士蛋糕嘅饱滞感觉

另外餐厅设有酒吧区,提供各式各样嘅西班牙美酒,我就试咗枝啤酒,正正系我当年去西班牙饮过嘅,所有回忆番晒嚟!

用餐时段