呀妈成日都话想食点心放题🥢,于是我就上网揾下边间好。我见到铜锣湾希慎广场嘅「名馆」搬咗新舖啵(转咗楼层),佢又正好有做点心任食,咁就啱哂啦😛。我惊周末去会好多人,所以攞咗假闲日去食当放松下,谁不知星期四嘅下午,餐厅都多人到一个点!我哋两点几坐到去四点,期间一直座无虚席👏。不过都明嘅,皆因放题以外嘅下午茶餐好似都几抵食。可供任食嘅点心同小食款式多达四十款‼️,种类涵盖传统同新派点心、凉拌小食、粉饭面,以至甜品,我哋好努力都食唔匀哂咁多款,哈哈。餐厅会提供热茶,如果要其他饮品就可以用半价加配。餐厅嘅上菜速度快,而且亦无出现漏单嘅情况,食任食最紧要系呢样嘛😉。再者,大部份食物嘅份量都控制得宜,逐件计算,份量少就可以食多几款。蒜蓉粉丝蒸扇贝,新张期内每位惠顾点心放题嘅客人都获赠一只扇贝🐚。扇贝好大只,用上蒜蓉粒蒸非常香口,就连粉丝都好入味,如果可以任食就好喇。名馆笋尖虾饺皇,🦐虾饺作为点心之首,当然要一人嗌一只。虾饺唔系特大𠮶种,不过都好食,因为饺皮厚薄适中,内里嘅鲜虾爽口弹牙。鲜肉一口小笼包、野菌竹笙饺以及蟹籽烧卖王,小笼包唔错,皮薄,汁多,肉鲜🥟。野菌饺好大只,饺皮晶莹通透,口感烟韧,馅料则
蒜蓉粉丝蒸扇贝
名馆笋尖虾饺皇
鲜肉一口小笼包野菌竹笙饺以及蟹籽烧卖王,小笼包唔错,皮薄,汁多,肉鲜🥟。野菌饺好大只,饺皮晶莹通透,口感烟韧,馅料则好丰富,有好多杂菜同杂菌粒🍄。烧卖反而一般,猪肉馅占多,口感比较粉。
紫金酱蒸凤爪
紫金酱蒸凤爪,🐓凤爪肥美,不过数量嗌一就真系得一只,所以钟意食嘅就建议嗌多啲。凤爪好够味,咸香十足,XO酱比起豉汁蒸吸引好多。
樱花虾桥底混酱猪肠粉
樱花虾桥底混酱猪肠粉,猪肠粉系异常地大碟,有大约十嚿,完全系会塞饱个肚。味道亦无乜特别,因为就系平日嘅三色混酱,而菜名所述嘅樱花虾就失咗踪🙈。
大良鲜奶一口酥
镬仔生煎莲藕饼大良鲜奶一口酥以及芝士鲜虾春卷,炸物整体几好,因为唔油👍。莲藕饼以半块为单位,剁猪肉入面加入莲藕粒,口感爽爽的。🥛大良炸鲜奶外皮酥脆,鲜奶就如奶冻一样嫩滑。芝士春卷呈长条形,馅料主要得虾肉,无多余嘅菜丝,但就唔太觉有芝士。
宫廷妃子笑
啤梨咸水角以及宫廷妃子笑,两款点心嘅口感有啲似,同样系烟韧软糯。🍐啤梨造型嘅咸水角唔止得个样,内里爆哂馅,好惹味。宫廷妃子笑入面原来系流心奶黄,外形似荔枝,但就再的骰啲🍒。
银湖天鹅酥
银湖天鹅酥,🦢呢款点心打卡一流,天鹅造型好得意,而佢实际系酥饼嚟。酥皮好有层次,入面应该系紫薯蓉,口感厚实。
咖哩蒙古羊肉饼
咖哩蒙古羊肉饼,呢个点心几有印度风味。🥘咖哩汁意外地几辣,而薄饼薄得嚟原来系夹咗啲羊肉,但由于偏薄嘅关系,质感略嫌有啲硬。
红菜头煎锅贴
红菜头煎锅贴,本身无谂住食饺子,但见佢系红菜头,就一于试下。估唔到饺子嘅造型咁吸睛,饺皮加入咗红菜头制成,所以呈紫红色💖。味道食落就系正常嘅饺子,但都煎得几香口。
七彩松化蛋散
七彩松化蛋散,蛋散好正🥠,好后悔只系叫咗一次。蛋散细细件,成件都炸得好松化,而且淋上糖浆同碎碎,好睇又好食。
酥皮菠萝餐包
酥皮菠萝餐包,🍍菠萝餐包造型经典,上面层脆皮虽然无茶记𠮶啲烘到咁脆,但面包够软,而且入面嘅馅甜甜哋,令人回味。
镇江水晶肴肉
镇江水晶肴肉,一口肴肉细细件,高汤啫喱同猪蹄肉嘅比例啱啱好🐷,配上镇江香醋食,别具风味,又唔会重口味。
海南鸡泡米线
海南鸡泡米线,好挣扎嗌唔嗌面食好🍜,因为惊会好大碗,但大家可以放心,米线份量大约系五啖就食得哂。米线汤底清淡唔油腻,面质唔会太淋,海南鸡肉身偏深色,但肉质都算滑。
腐竹鹌鹑蛋糖水
玫瑰奶皇糕以及腐竹鹌鹑蛋糖水,最后又点少得甜品呢?选择唔多,但两款都咁出色。🌹玫瑰奶皇糕好靓,软硬适中,稍有嚼劲。至于腐竹糖水质素超高🤤,赢出面糖水舖九条街,腐竹煲到溶哂,糖水煮至奶白色,但同时亦能保持清彻。每啖糖水都好香,又唔会太甜🥚,我哋一人食咗两碗!
总括嚟讲,名馆嘅点心放题好高质,款式多之外,仲要大部份都好食😋,造型又精致。收费方面,星期一至五每位成人承惠$148,另加$8茶钱同加一,即系约$170。价钱唔算好抵,但我认为绝对系对得住个价钱,系有水准嘅心点🌟!
蒜蓉粉丝蒸扇贝
名馆笋尖虾饺皇