2017-12-19
大埔區原來數數下都有幾多間拉面。之前見過中午時間好多學生黎呢間一鳴拉面,今次晚餐時間就同朋友黎試一試~呢度間左兩個空間,我地坐果邊有吧枱位,幾張二人枱同一張長枱~拉面主要有一鳴(豬骨味)、黑蒜鳴(黑蒜豬骨)、焰鳴(辣豬骨)、翠鳴(莞萎味,呢個夠特別😂)同限定鳴(黑松露豬骨)~面的硬度、面條種類、蔥、配料、唐辛醬份量都可以選擇~ 我就比「限定」的字眼吸引左,揀左黑松露味☺️原來除左拉面,呢度仲有好多野食同飲品 (含/不含酒精都有)~內心爭扎一番後揀左芝士蟹肉玉子燒同埋芝士味巨型章魚燒😍 仲有荔枝熱情果乳酸飲品☺️結果冇令我失望!個拉面湯偏杰,好濃郁好香黑松露味,完全對得住個價錢!面條硬度符合我對硬面的要求。叉燒超大塊,肥瘦適中,仲要有三塊,食到超飽😂😂😂溏心蛋中間個流心都好正!呢碗面真心令我喜出望外!而且份量都幾多,食到最後差d冇位食小食🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️小食亦係呢間餐廳的另一賣點~ 蟹肉玉子燒又有驚喜!個蛋超級嫩滑,嫩滑程度好似旺角饒河街玉子燒🤤🤤🤤 而且芝士味好濃,仲有啖啖 真。蟹肉!唔係蟹柳黎架!章魚燒上枱果下好震撼😳個樣勁邪惡🙈佢上面除左芝士仲有蛋花,粒野勁大粒好辛苦先切開黎食
佢上面除左芝士仲有蛋花,粒野勁大粒好辛苦先切開黎食😂個皮同入面的章魚超柔軟嫩滑!配上章魚燒的燒汁真係好正!
不過,因為太大舊,所以就唔好期望一啖放入口可以有普通章魚燒外脆內軟的口感😂
同埋份量真心好大,而且個皮都係粉,食落好飽.....一人一碗面加呢個小食應該已飽😂