2020-10-30
喺灣仔食飯,朋友話想食麻辣火鍋,所以就揀咗呢間出名質素好嘅重慶麻辣火鍋店。朋友唔太食得辣,幫佢揀咗鴛鴦麻辣鍋,一邊小辣麻辣湯,一邊豬骨湯,怕辣都食得。放工好肚餓,我哋點左好多嘢食。先送上清潤的雪耳紅棗糖水,食麻辣火鍋前打底,唔怕傷腸胃。打邊爐肥牛當然唔少得,美國雪花肥牛肥瘦均勻配上麻辣湯底,味道香麻又有牛香。淨食一款牛當然不足夠,另叫了曉宇嫩牛肉和手打香菜牛肉滑,嫩牛肉都非常滑嫩有牛味,加入了香菜的牛肉滑則爽口而且有一種獨特的香氣😉另外點了手打四寶丸,龍躉片,白鱔等。我最愛係手打四寶丸,比起機打嘅更加精緻,爽彈。菜單上一些較特別嘅款式係稻田毛肚和現炸豆皮,比較少喺其他火鍋店見到。毛肚輕輕一煮就可以食,爽脆彈牙,非常掛湯,同麻辣湯好夾👍另外推薦炸豆皮,同響鈴一樣,輕輕灼一灼,保留脆度又吸滿湯汁,正!值得一提,這裏嘅服務質素真係好,店員殷勤有禮,細心教我地點用手機落單。環境又闊落,適合同朋友傾偈食飯,非常推薦!