2017-03-23
銅鑼灣好多餐廳,但同時好多都係連鎖店,想食好D既西餐廳都二三百蚊落樓。今次要推介黎間性價比高既凡高廚房俾大家,環境好,服務好,價錢合理,食物質素同時唔差。雖然係星期日中午,但都唔洗排隊,好順利㨂左張窗邉位。午餐價錢由$78到$78都有。同朋友都想据排,所以叫左一份招牌炭燒澳洲新鮮羊架配羊肉濃汁$178,同埋炭燒澳洲肉眼排配紅酒濃汁$168。首先,Appetizer係凱撒沙律,菜好新鮮,份量岩岩好,加埋沙律醬同埋芝士碎,好FRESH,真係食開左我個胃!沙律之後,個湯真係一流,98%野菌忌廉湯,飲落真係啖啖蘑菇蓉,加上少少忌廉,滿口都係濃郁蘑菇味。店員會加配香草麵包俾你送湯,搽埋香草牛油,就更加香。終於到主菜,先上左澳洲肉眼排,上菜時心入面嘩左一下,塊排份量都唔細,有一隻手掌咁大,而且仲要厚身,整體賣相唔錯!師傅將牛排煎得唔錯,格紋分明,連配菜蔬菜都煎得用心。唯一可以挑剔既係,我叫左五成熟,但上碟時大概七成。但肉質仍然鮮嫩多汁。我都算大食,但都食唔晒。另外, 炭燒羊架都唔惹小,一份有三件,份量適中,同牛排一樣,烤得岩岩好,格紋分明,每塊熟既程度岩岩好五成,受熱均勻。我係好驚食羊會有「酥」味
雖然係星期日中午,但都唔洗排隊,好順利㨂左張窗邉位。
店員會加配香草麵包俾你送湯,搽埋香草牛油,就更加香。
另外, 炭燒羊架都唔惹小,一份有三件,份量適中,同牛排一樣,烤得岩岩好,格紋分明,每塊熟既程度岩岩好五成,受熱均勻。我係好驚食羊會有「酥」味,仲要「羊肉濃汁」。但試左啖,一D都唔穌!而係好香!每一啖脂肪同肉比例都好好,肉質厚,中間個心仲係粉紅色,好嫩!果然係靚肉!
到甜品,我地叫左兩款唔同,一個係焦糖焗布丁,一個係提拉米蘇,甜品都用心值得一讚!
賣單一人都唔洗$200, 係銅鑼灣算係性價比高既西餐廳!