2019-09-16
餐廳:Vici Stage (荃灣)地址:荃灣沙咀道325-331號德仁樓地下B舖每次去開荃灣,揀餐廳食飯都真係一大困難,因為真係太多林林種種嘅餐廳野食,係沙咀道行左陣中南廣場,唔夠100米見到間新開唔夠一個月嘅bar and restaurant叫Vici Stage,係餐廳門口睇睇下餐牌嘅時候見到入面有好多靚仔職員,又播住hyper嘅音樂所以就被吸引左入去其實香港人好多時候都比人話冷漠又成日黑面,某程度上禮貌、親切同細心嘅餐廳職員真心會留到唔少客人嘅心,若果加埋食物質素高嘅話仲可以留埋客人嘅胃添。入到餐廳坐低,到每一道食物同飲品送上,甚至乎食飯其間觀察住餐廳職員嘅言行舉止,真係越黎越少有嘅真.服務態度,因為佢地除左會因應客人口味去介紹唔同食物同酒精飲品,每一次有食物同飲品送到嘅時候都會仔細但精簡咁介紹食材同食用方法,即使餐廳再多客人,都會抽時間去同每一檯客人互動同介紹,我深信我絕對比餐廳職員嘅誠意打動而會再黎過原來逢星期三五六餐廳都會有live music,專程係外面聘請歌手黎表演,可惜今日係星期日,唯有下次先再黎欣賞欣賞一邊傾偈一邊食住鹹爆谷小食,自然就會好想叫返幾杯野飲,先係叫
地址:荃灣沙咀道325-331號德仁樓地下B舖
一邊傾偈一邊食住鹹爆谷小食,自然就會好想叫返幾杯野飲,先係叫左一杯Dancing grape(HH$68/NH$88)同Happy Ending(HH$48/NH$68),Dancing grape以巨峰提子為主題,清新提子酸甜互補平衡,加上gin酒,淡淡gin酒味道慢慢係後期滲出黎;
食物方面點少得送酒一流嘅Homemade Thai chicken feet 自製泰式無骨鳳爪($88),全自家醃製、用上新鮮食材,絕對唔係現成買返黎,再以熱情果、魚露整成汁加上泰式香辣嘅味道,非常入味
Thai green papaya chicken salad 青木瓜手撕雞沙律($68)以幾款新鮮水果加上魚露汁淋上爽口嘅青木瓜同惹味嘅手絲雞上,味道清新自然
Baked lemon grass sea bass 紙包香茅焗鱸魚 ($128),餐廳打破傳統焗鱸魚嘅做法,加入西式元素以紙包方式製成,加入香茅同其他香料去焗鱸魚,新鮮爐魚用紙包住以致魚嘅360度都能夠鎖緊精華同味道,唔會因為焗嘅過程而流失,焗製時間掌握得唔錯,爐魚亦夠新鮮,魚肉質鮮美嫩滑,唔腥又唔會老
Fresh fruit red curry chicken 鮮果紅咖喱雞($128),以無花果同紅咖哩去調製咖哩汁,微辣中帶有鮮甜果香,雞肉無骨啖啖肉,加上香脆米通,蘸上咖哩汁黎食簡直係絕配
差唔多食完野有啲唔夠喉,叫多左杯Plum Meng’s Soup(HH$68/NH&88),以Plum gin、Pimm’s、Oolong cordial同lemon juice製成,呢杯以八味演變而成、匯集左酸甜苦澀四味嘅「孟婆湯」層次分明,以碗盛載,飲落去先有檸檬嘅酸味,再出黎嘅係Plum gin嘅甜,再後來就係烏龍嘅苦,而最後就係幾種酒嘅澀香,一款酒原來可以咁層次分明,的確值得一試