2021-09-09
己經想食好耐嘅#石燒牛,係將軍澳東港城開左間👍。今日好肚餓加上又好想食肉,便2話不說進入開餐啊!跟一般石燒店的一樣,都是可自取沙律、湯同白飯,但呢間除了味噌湯,還有泡菜牛肉湯,而沙律都有2款,分別是沙律菜同薯仔沙律,味道各有千秋。今次點了#日本A5佐賀和牛二人前,有齊牛、豬、羊、帶子, 仲有清酒煮蜆湯添,真係滿足晒我想食肉嘅肉望😜。首先燒左個#日本A5佐賀黑毛和牛,油花均勻分佈,在石燒板上略略2邊煎加入黑胡椒跟岩鹽,便可以進食,油花甘香入口即溶感覺。 #美國安格斯牛膈肌,十分之厚肉外,煎後表皮輕焦,食落牛味重而肉質鮮嫩,肉汁同口感都豐富, 食到唔停口。 #美洲頂級羊扒,餐廳先將表面煎到微焦,相信即時食都可以,但我喜歡熟透點,羊羶味剛好,肉質很嫩,唔錯啊! #美國極黑豚,十分之厚身,肥肉不多,咬落爽口,肉味好濃郁,肉汁鎖住喺入面,鮮嫩多汁,好味道 😙。#北海道珍寶帶子,帶子大大粒,在石板上煎香後,熱辣辣嘅帶子就更加好味😋。#日式清酒煮蜆,清酒味不太出,但蜆肉新鮮彈牙,重要是沒有沙。本身很飽但因有飯素供應,攪到都食左半碗飯🤫。若石塊不夠熱,可請店員幫手更換,再慢慢燒黎食啊!
本身很飽但因有飯素供應,攪到都食左半碗飯🤫。
若石塊不夠熱,可請店員幫手更換,再慢慢燒黎食啊!