2021-01-28
🍱 Vegetarian lunch box @ Veda 🍱•非素食者嘅好友 @aralesther 好貼心相約上 Cooking Class 前,去附近嘅 fusion 素食餐廳 Veda 一齊食 Lunch。Veda 嘅環境舒適,風格簡潔 Modern ,不過枱與枱之間有少許近。•我哋點咗佢店內好多人叫嘅 Lunch Box。每個 Lunch box 都有一份冷麵、小食 Pani Puri 同 cheese cake,然後可以選一個 Starter 同主菜,啱唒想試多幾樣野但又唔想食咁多份量嘅我。😛 •Starter 我揀咗 Himalayan Momo,主菜就要 Aloo Gobi, 朋友就揀咗 Whipped Avocado 同 Mushroom Curry。冷麵嘅芝麻沙律醬汁味道調得唔錯。另外比較特別嘅會係印度小食 Pani Puri 。佢係一個脆嘅波波,中間開咗一個小洞,裏面放入混合咗洋蔥同豆嘅薯蓉,再將綠色、帶辣嘅香草醬汁倒入球中,一口咬下,好味!•另外 starter 餃子個餡用咗菠菜蓉同 ricotta 做,用意大利雲吞餡料配中式餃子皮同包法,然後配一個帶辣嘅蕃茄沾
另外 starter 餃子個餡用咗菠菜蓉同 ricotta 做,用意大利雲吞餡料配中式餃子皮同包法,然後配一個帶辣嘅蕃茄沾醬,亦相當有驚喜。
主菜 Aloo Gobi 就係一道以薯仔同椰菜花為主要材料嘅咖喱料理。其實配印度餅應該幾適合,不過 Lunch Box 無配~
而 Cheese cake 我個人就覺得普通,不過食完咁多款帶辣味嘅菜式,最後食返一口甜,就非常舒服完滿。☺️