今晚友人相约去食澳洲嘢,其实香港都所剩无几,近年 outback 又开番几间分店重开到入荃湾及屯门咁远添,不过今晚我哋就约左响尖沙咀弥敦道呢间分店,装修同另外几间都系差唔多,都系用木为主的 decoration + 暗灯光的布置。尖沙咀呢间门面不太大们入到去分开左两边同埋都几多位。今日我哋被安排坐卡位,但我哋就觉得不够宽敞舒适,重有啲迫迫哋的感觉,唔通我哋几个体重都超标?一开始就点了三个 Appetizers 包括 Aussie Cheese Fries 香脆薯条混芝士, Popcorn Shrimp 爆谷虾, Crispy Fried Mushrooms 炸蘑菇,Main course 点左个必吃的Baby Back Ribs 烧肉酱味猪肋骨 + Loaded Baked Potato 焗薯仔,Dessert 当然系震店之选Chocolate Thunder 云呢拿雪糕朱古力软饼,差点忘记了重有餐前送赠的黑糖包添!Crispy Fried Mushrooms 炸新鲜蘑菇伴上自家制的农村沙律酱,表面有层salty炸浆令本身淡口的蘑菇鲜味更出,再点埋个带点 cheese & butter

Crispy Fried Mushrooms 炸新鲜蘑菇伴上自家制的农村沙律酱,表面有层salty炸浆令本身淡口的蘑菇鲜味更出,再点埋个带点 cheese & butter 味的酱汁都几特别,蘑菇都好大粒同咬落居然系感到有汁,唯独是个外层炸浆会成块同个蘑菇分开就扣左少少分。
Popcorn Shrimp 爆谷虾配上辣味蛋黄沙律酱,黎到时个样有啲似炸蘑菇,表面有层salty炸浆基本上系一样,个酱睇落似千岛酱但食落系辣辣哋,重越食越辣添,不过个虾本身唔重虾味,所以就真系靠个辣味蛋黄酱取胜咋!
Aussie Cheese Fries 香脆薯条混芝士,薯条配上蒙特莱杰克芝士、车打芝士及烟肉粒,伴上自制的农村沙律酱,好得意,今日食的所有酱汁都有佢独特的味道,就算个色差唔多但系味道就截然不同,其实我哋都怕食不同菜式都伴似相同的酱汁,所以今晚对啲酱汁真系好满意,而且薯条+芝士+烟肉真系绝配,虽然唔系咩人间美食,但系就食到大家都好开心同埋停唔到口。
Baby Back Ribs 烧肉酱味猪肋骨伴薯条及菜丝沙律 + Loaded Baked Potato 焗薯仔,想不到加小小钱 order 的焗薯都可以咁好味,浓郁的牛油及薯仔味已胜过一切,反而个烧肉酱味猪肋骨啲肉质就太散了,味道尚可但冇左猪肋骨肉质本身啲烟韧就扣哂分喇……
Chocolate Thunder云呢拿雪糕朱古力软饼,果仁朱古力软饼配云呢拿雪糕、忌廉、热朱古力酱伴上朱古力碎,呢个 Thunder 真系名符其实,大大球的云呢拿雪糕淋上热朱古力酱,底下再有一个暖暖哋的 pecan brownie,三层不同温度、质感及食物一同放入口中的感觉令人溶化了,虽然比较甜了一点,但呢个dessert 真系每次黎 outback 必食之选!
不过有一点令人失望就系不知道系店员数量太少定还是佢哋态度问题,order 左杯可乐催左佢三次等左成20分钟先黎,refill 就唔在讲,等到啲食物食到七七八八先黎,小至拎多个碟都要等等等........呢吓真系希望佢哋多加改善!
2013-05-02
用餐优惠